Berättelsen om barnet som adopteras av vilda djur är tidlös: Tarzan, Mowgli, Romulus och Remus.
När den australiensiska författaren Eva Hornung knyter an till samma tema om ett ryskt gatubarn som lever med vilda hundar i Moskvas nedgångna förorter, skiljer sig berättelsen från den klassiska myten. Den mänskliga civilisationen segrar inte längre över den vilda.
VilsenRomotjka är en fyraårig pojke som lämnar lägenheten då mamma inte återvänt på flera dagar. Vilsen vandrar han på gatorna tills en flock herrelösa hundar tar sig an honom. Han delar mat, värme och gemenskap med dem och förvandlas gradvis till en medlem i flocken.
Men hundlivet är inte enkelt. Romotjka plågas av ett utanförskap och tvivel på sin tillhörighet. Samtidigt lever Romotjka ett bättre liv än stadens gatubarn; utan droger och prostitution.
Etiska frågorNär så det humana samhället med sina psykologer reagerar leder det till tvetydiga konsekvenser.
I romanen ställs etiska frågor om civilisation, samhälle och solidaritet. Om vårt beroende av djuren för vår förståelse av godhet och empati.
Berättelsen om att leva som hund, väcker frågan vad det är att leva som människa. Detta är en gripande och välskriven bok som dröjer sig kvar.