Hoppet lever vidare trots hotet

Det finns hopp om att satsningen på musikterapi för barn kan fortsätta. Men hoppet och kämparvilja är betydligt starkare hos den politiska minoriteten än hos majoriteten i Linköping.

Gustaf Appelberg (L), kultur- och fritidsnämndens ordförande och majoritetens företrädare.

Gustaf Appelberg (L), kultur- och fritidsnämndens ordförande och majoritetens företrädare.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2019-03-20 08:00

– Sista ordet är ännu inte sagt. Vi hoppas fortfarande att regeringen ska hitta en lösning och fortsätta finansiera den här viktiga verksamheten för barn och unga med funktionsvariationer, säger Niklas Nåbo (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Men om detta inte sker är nämnden villig att tillskjuta pengar till Kulturskolan?

– Det är en fråga som den nuvarande majoriteten måste svara på. Jag företräder minoriteten och hade vi styrt i Linköping hade vi försökt och gjort vårt allra bästa för att rädda musikterapin. Men det handlar om mycket pengar och jag kan inte lova att vårt försök skulle lyckas, säger Niklas Nåbo.

Gustaf Appelberg (L), nämndens ordförande och majoritetens företrädare, anser också att Kulturskolans musikterapi är en viktig verksamhet. Men han tar inte ställning till om verksamheten borde räddas eller inte.

– Det är ett ständigt problem när kommunen driver en verksamhet med statliga pengar som sedan försvinner. Just nu kan jag inte svara på vad vi kommer att göra. Vi får titta på varje projekt och vi ska också titta på musikterapin, säger Gustaf Appelberg.

Det är inte bara musikterapin som riskerar att läggas ner när det statliga stödet försvinner. Dessa pengar har gått till Kulturskolans tre olika projekt vars mål är att öka jämställdheten och inkludera fler unga i verksamheten. De två andra är dansen och slöjdverksamheten som har hållits på skolor ute i Ryd, Berga och Skäggetorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!