Nöjesbranschen ser fram emot en härlig höst

Nu försvinner restriktionerna och nöjesbranschen kan ta emot publiken igen. Visit Linköpings vd och Filmstadens platschef tror på en bra höst.

Filmstaden och Konsert & kongress är redo att ta emot den stora publiken igen.

Filmstaden och Konsert & kongress är redo att ta emot den stora publiken igen.

Foto: Johnny Gustafsson/Victor Bomgren

Linköping2021-09-29 11:15

Pandemin är inte över. Men smittspridningen är tillräckligt låg och vaccinationsviljan är tillräckligt hög, tycker Folkhälsomyndigheten och regeringen. 7 september kom beskedet att publikrestriktionerna hävs i dag, onsdag 29 september. 

Hur känns det?

– Det har gått 16 månader när vi inte fått göra det som är vår normala verksamhet. Så känslan nu är: äntligen, säger Johan Rustan som är vd för kommunala eventbolaget Visit Linköping & co.   

– Vi går igång på att få träffa vår publik, så det här ska bli fantastiskt kul.

Några konserter har redan genomförts i höst, för högst 300 sittande åhörare. Nu går det att sälja alla platser i Konsert & kongress och Saab arena igen. Johan Rustan är hoppfull – men lite avvaktande.

– Pandemin i sig är ju inte över. Vi måste ha lite is i magen och se om publiken vågar komma tillbaka, säger Johan Rustan.

Under pandemin har Visit Linköping dragit ner på personal. Nu är det bråttom att växla upp igen. 43 arrangemang står på schemat före årsskiftet och Visit Linköping söker ny personal, bland annat till garderoben. Vilket är positivt för studenter och andra som vill tjäna lite pengar.   

– Är du över 18 år och serviceinriktad finns alla möjligheter, säger Johan Rustan. 

Hur det ska gå med konferenserna, som är Visits viktigaste inkomstkälla, är en annan fråga. I en intervju i mars funderade Johan Rustan på om digitala möten skulle slå ut de traditionella konferenserna. Nu hoppas han på en hybrid med deltagare både på plats och på distans. Där finns en nisch för Visit Linköping, menar han, eftersom de varit snabba med att utrusta sig för digitala lösningar. 

– Det kan ge oss möjlighet att konkurrera med de stora städerna. 

Filmstadens platschef i Linköping, Jonas Wilhelmsson, ser också fram emot att få ta emot den stora publiken. 

– Vi släpper alla stolar från och med onsdag. Vi kommer att fortsätta uppmana publiken att hålla distans och använda handsprit men i övrigt blir det lite mer på gästernas eget ansvar, säger han. 

– Vill man undvika trängsel kanske man inte ska gå på James Bond lördag kväll klockan 21, då kan man välja att gå en onsdag, till exempel. 

Östgötateatern har också släppt fler biljetter till sina föreställningar.   

"Äntligen kan en blödande bransch sluta blöda", kommenterade teaterchefen Nils Poletti när beskedet om slopade restriktioner kom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!