I huvudet på en professor

Han är professorn som är lika intresserad av hur vi lever våra liv och på vilket sätt folk går på flygplanstoaletter som ekonomiska modeller. På fredag kommer han till Linköping med sin föreställning ”Kaosologi – i huvudet på Micael Dahlen”.

Kaosologi. Micael Dahlen är författare, föreläsare och ekonomiprofessor. 17 februari kommer han till Linköping med sin show.

Kaosologi. Micael Dahlen är författare, föreläsare och ekonomiprofessor. 17 februari kommer han till Linköping med sin show.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Linköping2017-02-11 08:45

– Det är det roligaste jag någonsin gjort. Nu behöver jag inte smyga in såna här knasiga saker i mina ekonomiföreläsningar utan kan prata helt fritt om det som jag tycker är mest intressant, förklarar han.

Micael Dahlen blev professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm redan vid 34 års ålder. Nu är han 43, har skrivit flera böcker och är en populär föreläsare både i Sverige och utomlands. Men för några år sedan blev livet för tufft, tiden räckte inte till. Han tog tjänstledigt från Handels och fick rådet att bara göra det han verkligen måste.

– Men jag gjorde tvärtom och av­måstefierade min tillvaro. Livet blir mycket roligare om man säger ja till det som är känns spännande i stället för ”nej, det vore kul men jag hinner inte”.

En av de första sakerna Micael Dahlen sade ja till var göra föreställningen ”Kaosologi”. Ett begrepp han själv hittat på och som enligt hans egen förklaring är logiken i kaoset som faktiskt finns om man bara rotar tillräckligt länge och tittar efter tillräckligt noga.

– Jag är väldigt förtjust i att hitta på nya ord. Det kommer sig av att jag alltid har hört så dåligt, så jag missuppfattade ofta saker när jag växte upp och trodde att de hette något helt annat. Senare har jag insett att det var ganska bra för själva orden påverkar hur man uppfattar saker. Så nu gör jag det med flit.

Livssuddet – när livet bara svischar förbi medan man är fullt upptagen med allt som måste göras – är ett sådant ord. Romanleva är ett annat.

– Jag upptäckte att jag alltid läser deckare mycket fortare än romaner. Och det verkar gälla de flesta. Man läser snabbt för att få veta vem mördaren är och sen glömmer man. Många lever sina liv som krimböcker, har bråttom att finna facit och så försvinner livet på vägen. Jag tycker att man ska inse att livet är mer som en roman, där vad som helst kan hända varje dag. Då skulle vi kunna unna oss att leva mera här och nu.

Nu är han tillbaka på Handels men är fortfarande tjänstledig på halvtid.

– Jag både har kakan och äter den. Något jag varmt rekommenderar den som har möjlighet.

Micael Dahlen beskriver ”Kaosologi” som något mitt emellan livsbekännelse och ståupp-föreställning.

– Det är första gången som jag faktiskt vågar öppna på locket helt till min skalle med allt knasigt som finns där. Folk förväntar sig inte att en ekonomiprofessor som sitter i tv och kommenterar Nobelpriset också funderar mycket på livet i stort. Som varför Ystad inte är Sveriges varmaste stad eller varför vi beter oss som vi gör när vi går på flygplans­toaletter och alla möjliga knasiga saker.

Du har turnerat med din föreställning sedan i höstas. Vad har du fått för mottagande?

– Glädjande nog skattar folk mycket. Jag kan inte svara på om de skrattar med eller åt mig, men de verkar ha väldigt roligt i alla fall. Man får lära sig en massa saker som man inte visste att man ville veta.

Vad vill du att publiken ska ta med sig därifrån?

– Att livet är alldeles för viktigt för att tas på blodigt allvar. Och att vi faktiskt kan göra och förklara mycket mer än vi tror, både i våra egna liv och i tillvaron i stort.

”Kaosologi – i huvudet på Micael Dahlen” ges i Studion på Konsert & kongress i Linköping 17 februari, kl 19.30.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!