Ingen jazzfestival i Linköping i vår

Det blir ingen jazz- och bluesfestival 2014, men det finns en liten chans att den kommer tillbaka året därpå. I vilken form det i så fall blir ska utredas.

Amerikanska Stacey Kent har varit på Linköpings jazz- och bluesfestival flera gånger. 2011 kompades hon av Jim Tomlinson på sax och Graham Harvey på piano.

Amerikanska Stacey Kent har varit på Linköpings jazz- och bluesfestival flera gånger. 2011 kompades hon av Jim Tomlinson på sax och Graham Harvey på piano.

Foto: Erik Grenestam

Linköping2014-01-16 11:48

Vikande publiksiffror och ansträngd ekonomi har tärt på Linköpings jazz- och bluesfestival de senaste åren. Kommunen och Arenabolaget klev in för att lätta bördan för den ideella föreningen Great Jazz Club, men trots det så fortsatte trenden neråt. Hösten 2012 firade festivalen sitt 25-årsjubileum, men sedan dess har den lagat i dvala. I höstas ställdes den in, då med ambitionen att flytta den till våren 2014. Men så blir det inte.

Publiken minskar

– 25-årsjubileet var ett ganska stort ekonomiskt bakslag för oss, och om man tittar på festivalen under de senaste sex-sju åren så har publiken minskat stadigt. Vad det beror på vet jag inte riktigt, vi har gjort analyser, men det är alltid svårt att veta exakt. Mitt besked både till kommunen och Great jazz club har därför varit att jag inte kan stå som projektägare för festivalen. Mitt affärsområde förlorar för mycket pengar på den. Vi är gärna med och arrangerar, men inte mer än så, säger Anders Thorén, evenemangschef på Arenabolaget.

Enligt Leif Bengtsson, ordförande i Great Jazz Club, är kommunens engagemang i festivalen en absolut förutsättning för att den ska bli av. Annars går det inte.

– Vi gör gärna en festival, men våra ekonomiska resurser räcker inte till. Vi har medlemsintäkter på 50 000–60 000 kronor varje år, och det räcker inte för att dra runt en festival som riskerar att göra en förlust på flera hundra tusen. När kommunen och Arenabolaget klev in så gav det en riskfördelning som gjorde att vi i Great Jazz Club inte behövde vara livrädda för att gå omkull. Men när de nu inte ställer upp i år och tar risken på motsvarande sätt så blir det ingen festival, helt enkelt, säger han.

Vända på alla stenar

Men allt är inte mörker. Det finns fortfarande en möjlighet att festivalen kan återuppstå. Arenabolaget och kommunen undersöker nu om en fortsättning kan gå ihop ekonomiskt och hur den i så fall ska se ut.

– Vi ska vända på alla stenar för att hitta ett koncept som publiken vill ha. Att ha en attraktiv festival i konserthuset är viktigt, och vi har sett i våra undersökningar att publiken efterfrågar det. Men det gäller att hitta rätt inriktning för att locka besökarna tillbaka, säger Johan Rustan, vd för Arenabolaget.

Som konsult kommer man att anlita Gunnar Lagerman, tidigare artistbokare på Hultsfredsfestivalen och numera på Bråvallafestivalen,

– Han har ett brett kontaktnät, mycket kunskap och ska hjälpa oss att undersöka hur vi tar nästa steg, säger Johan Rustan.

Finns Great Jazz Club med i det här arbetet?

– Ja, varför skulle de inte vara det? Det viktiga är att vi tillsammans tar fram ett bra koncept, och alla parter som vill vara med får ju det.

Inte heller Karin Semberg, chef på kommunens kultur- och fritidsförvaltning, vill ge upp jazz- och bluesfestivalen innan alla möjligheter är uttömda. Hon menar att den har ett gott rykte, och det vill hon inte kasta bort.

– Det är ett jättefint varumärke, känt långt utanför kommunens gränser. Så det vore tråkigt att behöva lägga ner. Men någon form av omdaning krävs för att kunna fortsätta, och för att få en politiska vilja att fortsätta lägga medel på festivalen, säger hon.

Vilken typ av förändring kan det vara?

– Det får utredningen visa, men rätt spår är att bredda utbudet och ta in flera sorters musik, som rock, soul och kanske någon mer musikyttring.

Slutligt klartecken i höst

Kultur- och fritidsförvaltningen arbetar för att få in festivalen i vårens budgetförslag.

– Vi måste åtminstone öronmärka pengar, och få politisk acceptans för att det är värt att fortsätta satsa. Men arbetet med att utforma den kommer nog att pågå under hela året. Ibland får man jobba parallellt för att hålla tempot uppe, säger Karin Semberg.

Något slutligt klartecken räknar hon inte med förrän efter höstens val. Det gör att det i så fall inte är realistiskt att tänka sig en festival förrän tidigast hösten 2015.

– Det är ju bättre att göra en festival som blir bra än att hasta fram något, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!