Instagram för folkets bästa

Det pratas mycket om baksidan av sociala medier. Stina Wollter försöker se framsidan. Med sitt Instagramkonto vill hon hylla mångfalden.

"Den är ingen fara med en bubbla om du ser till att din bubbla utmanar dig", säger Stina Wollter som gästar Östergötlands museum.

"Den är ingen fara med en bubbla om du ser till att din bubbla utmanar dig", säger Stina Wollter som gästar Östergötlands museum.

Foto: Gisela gatenheim/Fotografixa

Linköping2018-05-08 19:00

På onsdagkväll gästar konstnären Stina Wollter Östergötlands museum för att prata om Instagram som folkets konst.

– Under mina år på Instagram har jag ju också märkt att det är en plats som kan åstadkomma det som många konstmuseer och kulturförvaltningar inte lyckas med. Att nå ut, att skapa representation, synliggöra och mötas över gränser, säger hon.

Kritiken mot sociala medier handlar ofta om att det skapar bubblor. Hur människor endast får sin egen världsbild bekräftad men Stina Wollter vill hellre vända på begreppen.

– Det är ingen fara med en bubbla om du ser till att din bubbla utmanar dig!

– Det som jag tycker är intressant med just Instagram är att du kan styra ditt eget flöde. Du kan bestämma dig för att påverka din egen världsbild eftersom vi är så påverkbara av det visuella. Du kan ta en seetox istället för en detox. Jag kan följa svarta tjocka poledansare eller transpersoner och eftersom det redan finns mångfald i världen är det ju egentligen absurt med den visuella likriktning som finns i samhället, säger Stina Wollter.

Att hitta likasinnade är också en viktig del av mediet, menar hon.

– Konst är människor som skapar nåt utifrån sina liv och det fina med ett sådant socialt medium är just att människor får syn på varandra i en väldigt, väldigt stor splittrad värld. Här kan man skapa kluster där man kan stärka varandra. Jag hoppas kunna inspirera människor att förstå att de faktiskt kan spela huvudrollen i sina liv.

Stina Wollters upptäcktsfärd i sociala medier började när hon slutade efter många år som programledare för Karlavagnen i radions P4. Många av lyssnarna ville fortsätta ha kontakt och hon själv ville fortsätta kommunicera. Första steget blev twitter.

– Det dröjde inte länge innan twitter blev en ohållbar plats på grund av allt näthat. Det spelade ingen roll om jag pratade bullrecept så skulle jag typ dö och försvinna. Ungefär samtidigt blev jag av med sex års samlade texter som jag hade skrivit när mitt konto hos Sveriges Radio stängdes ner.

Lösningen blev Instagram.

– Jag vet inte varför men det är definitivt mindre hat än på twitter. Klart det kommer skit över mig nu också men på ett helt annat sätt. Även hatet vänder jag till en slags forskning om vad det står för. Samhället har snävare och snävare ramar kring hur vi ska vara och hur vi ska se ut. Då blir ytterst få avvikelser väldigt provocerande för vissa.

Vad är ditt råd till dem som använder Instagram?

– Följ ingen som får dig att känna att du inte är bra. Oavsett vilka influencers som finns där ute, om de får dig att inte må bra så följ dem inte. Man ska skapa sig en bukett av konton som får dig att orka, som inspirerar dig och som utmanar dig. Så har gjort. jag avföljer omedelbart om det känns fel.

Stina Wollter

Konstnär och kroppsaktivist men också illustratör, radiopratare (är programledare för Söndagarna med Stina Wollter i P4 Stockholm), sångerska och textförfattare.

Ålder: 53 år

Dotter till skådespelarna Sven Wollter och Annie Jenhoff.

Har medverkat i bl a På Spåret i SVT och Let´s Dance i TV4.

Har drygt 144 000 följare på sitt Instagramkonto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!