Tidigare var det Täby med en terminsavgift på 1700 kronor som var dyrast i landet, följt av Danderyd med 1 690 kronor och Vaxholm med 1 650 kronor. Allt enligt en sammanställning som Kulturskolerådet gjorde 2014. Men de kommunerna har nu blivit omsprungna av Åtvidaberg. Där landar terminsavgiften på sammanlagt 2 900 kronor, om eleven utöver undervisning i grupp (500 kronor) även vill ha individuella lektioner (2400 kronor för tolv tillfällen).
Tidigare drevs musikskolan av föreningen Kulturskolan i Åtvidaberg, men från och med februari har nu kommunen tagit över ansvaret för musikundervisningen. I och med nyordningen har även terminsavgiften justerats, tidigare var den 1 000 kronor per termin. Enligt Kulturskolerådets siffror från 2014 är den genomsnittliga terminsavgiften i landet 656 kronor (någon senare sammanställning finns inte än så länge).
Vi har jämfört avgifterna för alla kulturskolor i de östgötska kommunerna. Bara i Åtvidaberg och i Ödeshög skiljer man tydligt på indviduell- och gruppundervisning. I Ödeshög är terminsavgiften dock lägre, nämligen 750 kronor för enskild undervisning.
I sammanhanget är det viktigt att påpeka att det inte är lätt att jämföra musikavgifter mellan olika kulturskolor, eftersom alla har olika profiler och inriktning. Andra faktorer som spelar in är till exempel hyra av instrument, antal lektionstillfällen per vecka, och så vidare.
Trots det kvarstår det faktum att den förälder i Åtvidaberg som vill ge sitt barn en blandning av indviduell musikundervisning och undervisning i grupp får betala 2 900 kronor per termin, medan man till exempel i Linköping betalar 800 kronor per termin för lektioner som innehåller bådadera. I Linköping tillämpas dessutom syskonrabatt, vilket gör att det andra barnet i familjen betalar 75 procent av terminsavgiften, och från och med tredje barnet gäller halva avgiften.
Kommunalrådet Mira Wedenberg (M) är ordförande i barn- och utbildningsutskottet i Åtvidaberg, och hon menar att den enda relevanta jämförelse som man kan göra i sammanhanget gäller avgiften för gruppundervisning.
– Och där ligger ju vi, med en avgift på 500 kronor, under snittet i landet. Det är jag väldigt nöjd med, säger hon.
Så du underkänner min jämförelse?
– Ja, faktiskt. Enligt vårt politiska beslut så ska vår kulturskola erbjuda gruppundervisning för barn och ungdomar i kommunen, och avgiften för det är 500 kronor per termin. Det är den avgiften man kan jämföra med andra kommuner. Individuell undervisning har vi lagt till efter vädjan från föräldrar, men den ska vara kostnadsneutral och inte finansieras med skattemedel. Det är så det politiska beslutet ser ut.
Men varför finns enskild undervisning över huvudtaget, litar ni inte på undervisningen i grupp?
– Absolut. Vi anser att den är tillräcklig. Att vi erbjuder ett individuellt alternativ är enbart eftersom vi upplevt att föräldrar efterfrågat detta.
Så barnen behöver inte också enskilda lektioner för att utvecklas så bra som möjligt?
– Varje förälder måste avgöra vad deras barn behöver. Vår kulturskola ska nå så många som möjligt till en rimlig peng, och därför är det gruppundervisning vi erbjuder, säger Mira Wedenberg.
(Sedan Kulturskolerådet gjorde sin sammanställning har Danderyd ändrat sin avgift till 1 720 kr per termin.)
Vad tycker du?
Hur mycket ska kulturskoleundervisning kosta? Behövs undervisning både i grupp och individuellt?
Välkommen att debattera. Mejla inlägg till kultur@corren.se och till debatt@corren.se.
Ditt inlägg får vara max 2 800 tecken inklusive blanksteg. Gärna kortare. Det kan komma att publiceras på kultursidorna, Ordet fritt eller Debatt.