Jahanara fick en fristad i Linköping

Hon förföljdes, dödshotades och tvingades fly från sitt land. Nu har författaren och människorättsaktivisten JahanaraNuri fått en fristad i Linköping.

Jahanara Nuri tänker fortsätta att skriva om människorättsfrågor, nu från sin nya bas i Linköping.

Jahanara Nuri tänker fortsätta att skriva om människorättsfrågor, nu från sin nya bas i Linköping.

Foto: Åke Alvin

Linköping2018-06-14 18:59

Linköping är en av 60 städer i världen som förbundit sig att erbjuda hotade kulturutövare en fristad. Det handlar om ett tvåårigt stipendium med tryggt boende.

Den första fristadsförfattaren var Housamal-Mosilli från Syrien.

– Det har gått jättebra för honom. Han har fått fast uppehållstillstånd och pluggar nu i Malmö, berättar kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP).

För ett par veckor sedan anlände JahanaraNuri till sin nya fristad Linköping, efter en flykt från hemlandet Bangladesh via Nepal.

– Islamistiska fundamentalister hotade att skära mig i tusen bitar. De skulle våldta mig och döda mig, berättar hon.

Länge levde hon gömd i sitt eget land. Hon bytte adress flera gånger och tillbringade ett år helt avskärmad från världen utanför. Till sist blev det ohållbart och hon lämnade Bangladesh. Hennes man och 14-årige son är kvar, men meningen är att de också ska komma till Linköping.

2013 svepte något som skulle kunna kallas den asiatiska våren över Bangladesh. Unga människor krävde förändringar, de ville ha ett öppnare och friare samhälle.

– Som en stolt invånare i Bangladesh stödde jag dem. Jag hjälpte aktivister som blev arresterade. Efter det förändrades mitt liv helt. Jag blev förföljd av islamistiska fundamentalister.

JahanaraNuri växte upp i en muslimsk familj. Som barn lärde hon sig stora delar av koranen utantill.

– Under kriget 1971 levde jag ensam med min far. När det var mörkläggning läste jag koranen ur minnet på nätterna. Det var svårt för honom att leva utan fru, och min bror var vid fronten. Jag förstod hur tröstande det var för honom att höra sin dotter sjunga koranen.

I dag tror inte Jahanara på någon religion.

– Jag har stor respekt för muslimer och kristna som har religionen som sin livsfilosofi. Men Bangladesh innehåller 29 olika nationaliteter; det bor 160 miljoner människor på en yta som är tre gånger mindre än Sveriges. Det måste vara sekulärt, med religionsfrihet. Det är nödvändigt att bekämpa den växande fundamentalismen och det ökande våldet i Bangladesh.

JahanaraNuri känner många andra aktivister som tvingats fly utomlands, bland andra SupritiDhar som är fristadsförfattare i Norrköping. Hon har hört flera historier om aktivister som attackerats även utomlands.

Är du rädd för din säkerhet här i Linköping?

– Nej, jag är inte rädd. Linköping är mitt hem nu och jag är väldigt tacksam att jag fått komma hit. Men jag tänker inte berätta var i Linköping jag bor. Jag måste vara försiktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!