"Kan vi inte bara få släppa loss"

– Kan vi inte bara få släppa loss, ha lite kul och lysa upp vintermörkret. Om barnen gillar "Vinterstad i ljus", så är jag nöjd!

Släpp loss! Stadsträdgårdsmästaren Liselott Johansson, tycker att Linköpings konstnärer tar i för hårt när de kritiserar "Vinterstad i ljus".

Släpp loss! Stadsträdgårdsmästaren Liselott Johansson, tycker att Linköpings konstnärer tar i för hårt när de kritiserar "Vinterstad i ljus".

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2017-11-19 18:00

Stadsträdgårdsmästaren Liselott Johansson svarar på kritiken från de etablerade konstnärer i Linköping som ogillar "Vinterstad i ljus"-satsningen.

– Jag reagerade starkt på en del av inläggen om vår julbelysning. De var bitvis på låg nivå. Jag tycker att man tar det här på för stort allvar. "Vinterstad i ljus" är en tillfällig julbelysning, och det finns något för alla. Det kommer att finnas plats för konstnärliga uttryck också, säger hon.

När vi träffar henne är hon ute på en inspektionsrunda med entreprenörerna One nordic och MK Illumination samt Tekniska verken för att se till belysningen inför invigningen.

Christian Andersson, produktansvarig för belysning på Tekniska verken, har arbetat med inköpen.

– Det gamla "Vinterljus" har egentligen bara tagit en paus. Det finns ett uppdrag från samhällsbyggnadsnämnden om att se hur vi ska arbeta med den konstnärliga belysningen också. Där hjälper vi kommunens tjänstemän. Vi kommer till exempel att resa till ljusfestivalen i franska staden Lyon för att se hur de arbetar där med modern, konstnärlig utsmyckning, säger Christian Andersson.

Tjänstemännen pekar på flera svårigheter med att bygga permanenta ljusinstallationer i staden.

– Permanent, konstnärligt ljus kräver mycket mer planering. Det ska till exempel inte störa någon. Och en ljuspromenad innebär vissa utmaningar eftersom den ska innehålla både nyheter och intresseskapande installationer. Syftet ska också vara att både lysa upp mörka stadsrum och få människor att gå till dem, säger Ulf Johansson-Lorin, på stadsmiljökontoret.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) hänvisar också till utredningen.

– "Vinterstad i ljus" ska utvecklas. Men vi behövde byta den gamla belysningen och vi valde att satsa på innerstan för att skapa intresse och attraktion för handeln. Det var också viktigt att dra ljussatsningen över ån, för att visa att vi tänker vidga innerstaden, säger Aguirre.

Cecilia Gyllenberg-Bergfast (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är villig att satsa mer på konstnärlig belysning:

– Det vill vi absolut göra. Men det är inget som vi har diskuterat klart ännu.

Och oppositionen med vice ordförande i samma nämnd, Lars Vikinge (C), kastar in en ilsken brandfackla.

– Jag tycker att satsningen på belysning är för dyr. Vi borde släppa lite på normerna och låta handlare och fastighetsägare pynta sina fasader lite friare kring jul i stället. Satsningen sticker i ögonen när idrottsföreningar behöver vända på varje krona för att gå runt, säger Lars Vikinge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!