Konst ger vardagen gukdkant

En skolmatsal med konst av två av Östergötlands mest kända konstnärer och trapphus med specialbeställda oljemålningar. För byggherren Michael Cocozza är konstnärlig utsmyckning inte bara ett stort intresse utan även en affärsidé.

Uppskattas.  Amanda Appelberg, Sara Anwar och Claes Torbjörnsson i 8 A kollar in Bertil Almlöfs konst "Visst är det fint med  tavlor på väggarna, men man tänker inte så mycket på dem längre"

Uppskattas. Amanda Appelberg, Sara Anwar och Claes Torbjörnsson i 8 A kollar in Bertil Almlöfs konst "Visst är det fint med tavlor på väggarna, men man tänker inte så mycket på dem längre"

Foto: Åke Karlsson

Linköping2015-02-01 06:00

– Konsten är pricken över i. Kostnaden är högst begränsad i förhållande till mervärdet.

Hyresgäster som trivs och uppskattar utsmyckningen är också rädda om sin miljö och slitaget minskar. Kort sagt är det en lönsam investering, förklarar Michael Cocozza.

Nyligen invigde Linköpings konsthalls chef Lars-Ove Östensson det senaste av Botryggs konstprojekt. Vackra landskap signerade Bertil Almlöf pryder tre trapphus på Brunnsgatan och i Engelska skolans nya matsal hänger ett tiotal originalmålningar av Almlöf och konstnärskollegan Peter Freudenthal.

­– Jag blir jätteglad när jag ser det här. Det är verkligen bra att eleverna får se konst på det här sättet, sa en nöjd Bertil Almlöf när han såg det färdiga resultatet för första gången i samband med vernissagen.

Och Peter Freudenthal höll med:

– Det är underbart att konfrontera dem med konst redan från början. Det är beundransvärt att satsa på konst i kåkarna, Cocozza är tyvärr ganska ensam om det.

Peter Freudenthals abstrakta motiv har ofta ett mycket konkret budskap. Ett av verken som hänger i matsalen föreställer en svastika som slår sönder de geometriska figurer som blivit Freudenthals signum. En bild av när nazisterna tvingade konstskolan Bauhaus i Tyskland att stänga på 1930-talet.

– Budskapet är tyvärr viktigare än någonsin, menar Peter Freudenthal.

Just förekomsten av kommunikation mellan konstnären och åskådaren är något som fäller avgörandet när Michael Cocozza väljer konstverk.

– Jag vill att det ska vara begripligt. Det är här är två av mina personliga favoriter. Freudenthals abstrakta konst är föreställanade i allra högsta grad och Bertil Almlöf förmedlar stämningar och känslor som jag tycker är gripande.

Den sistnämnde fick helt fria händer att skapa målningarna i trapphusen.

– Ja, det var bara måtten som var fasta. Det är ju roligt för att den här konsten blir ju verkligen sedd. Jag tittar själv gärna på väggmålningar i gamla hus, de är ju ofta fina tidsmarkörer, berättar Bertil Almlöf.

Även Peter Freudenthal har trapphuskonst på gång för Botryggs räkning. Elva målningar i ett nybyggt kvarter i Norrköping.

– Jag tänker att det viktigaste är att de som bor där får något vackert att titta på varje dag, så där blir det inga svastikor.

Michael Cocozza uppskattar att det totalt finns omkring 300 trapphusmålningar i Botryggs fastigheter runt om i Sverige. Han anlitar främst lokala konstnärer för de här uppdragen.

– Det brukar uppskattas av både konstnärer och de boende att man lyfter fram det lokala. Det är lätt att glömma bort att det finns många duktiga konstnärer utanför storstäderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!