I svallet efter konstnärsföreningen Alkas utflyttning från lokalerna i Valla håller en ny konstsatsning på att bli verklighet. Det är konstnärerna Leif E Boman, Martin Boman, Adrian Pettersson och Staffan Thorström som slagit sig samman, och i en industrifastighet på Floragatan i Tornby planerar de nu för att starta en ny knutpunkt för konst.
– Den ateljé jag erbjöds från kommunen vid flytten var helt enkelt för liten, så jag började leta efter något annat, säger Leif E Boman.
Genom sina kontakter med fastighetsbolaget Vasaparken hittade han fastigheten i Tornby. Här finns utrymme för ungefär tio ateljéer, och ett större förråd är tänkt att göras om till utställningslokal. I dag är betongkuben anonymt grå, men planen är att den ska kläs med plåt, ett nät av aluminium och målas intensivt röd.
– Idealet vore om vi kunde ha ledbelysning mellan plåten och nätet, säger Leif E Boman.
Arbetsnamnet är "Konsthall 7" och tanken är att den ska vara en ny impuls i Linköpings konstliv. De fyra har massor av tankar om hur konsthallen kan användas men grunden är att man vill ha en avspänd och tillåtande atmosfär.
– Som ung konstnär kan det vara jobbigt att visa upp sina första verk, jag vet själv hur jobbigt jag tyckte att det var. Här vill vi avdramatisera allt runt konsten så att inte minst nya, unga konstnärer känner att de kan visa sina grejer, säger Leif E Boman.
Adrian Pettersson trycker på att det är viktigt att låta olika genrer mötas.
– Det kanske blir en punkkonsert när vi har en akvarellutställning, eller jazz när vi visar graffiti. Det ska vara roligt och inbjudande, alla ska kunna våga sig hit, säger han.
Efter nyår räknar de med att vara igång. Nu pågår arbetet med att hitta sponsorer och samarbetspartners samt fylla de andra ateljéerna. De siktar på att det ska bli en kreativ blandning av människor i skilda åldrar och med olika konstnärlig inriktning.
Konstnärerna hyr lokalerna av Vasaparken, där man fört samtal med fastighetsförvaltaren Jacob Åhman.
– Vi tycker att de idéer Leif och de andra presenterat är kul, och tror att de ska lyfta både fastigheten och området, säger han.
Tanken är att det ska bli en gedigen satsning.
– Man vet ju aldrig vad som händer i framtiden, men vi ser långsiktigt på det här.
Än så länge finns en muntlig överenskommelse mellan konstnärerna och fastighetsbolaget.
– I nuläget är lokalerna slitna, så de ska fräschas upp och utformas på ett bra sätt. Det kräver bygglov, men jag är övertygad om att vi ska hitta en bra lösning, säger Jacob Åhman.