Linköpings kommuns Kultur- och fritidsnämnd hyr ut ateljéerna mot subventionerade priser som har legat på ungefär samma nivå i flera år. Men efter den omfattande renoveringen av Skyltenområdet behövde hyran höjas, från 173 000 kronor per år till 246 000 kronor.
– Hyreshöjningen har varit planerad sedan länge och vi har haft en dialog med föreningen om att vi behövde höja priserna, säger Mårten Hafström, kulturutvecklingschef på Kultur- och fritidskontoret.
Han poängterar också att den höjda hyran fortfarande ligger på en låg nivå och att den kommer med utökade möjligheter för konstnärerna.
– Det här handlar om möjligheterna att vara verksam som konstnär, som vi får till genom att samlas nere vid Skylten tillsammans med andra kulturutövare. Dessutom vill vi att Alka ska bli mer synliga i staden så att medborgarna får ta del av deras verksamhet.
När hyreshöjningen kom blev flera konstnärer i föreningen bekymrade och oroade sig över nya höjningar som skulle kunna äventyra deras möjligheter att hyra ateljé.
– Men vi tänker positivt och hoppas att det inte blir fler större hyreshöjningar, säger Alkas ordförande Elin Redin.
Elin Redin säger också att det nya upplägget vid Skylten inte har fungerat helt perfekt.
– Vi ville ju inte flytta dit utan vi blev bortflyttade när de skulle riva våra lokaler i Ebbepark. Skylten är ett bra ställe, det är fint och har ett bra läge men det har blivit mycket dyrare för oss. Det finns både fördelar och nackdelar med flytten.
Om man ställer de nya lokalerna mot den höjda hyran, är det värt det?– Nej det är det inte, vi vill ju inte ha fint och fräscht. De nio nya ateljéerna på ovanvåningen i Skyltenhuset blev inte så som vi ville ha dem. Vi skrev hur vi tänkte oss det men de gjorde till exempel glasväggar ut mot korridoren – ingen av oss ville ha det. Lamporna som de satte in var skitdyra men inte särskilt bra. Vi känner att vår vilja blev väldigt motarbetad.
Hyrorna förhandlas med kommunen och förnyas en gång per år. Alka betalar en klumpsumma till kommunen och sätter sedan egna priser för medlemmarna per kvadratmeter. Efter årsskiftet ska föreningen och kommunen ha ett möte där framtida hyror ska diskuteras.
– Jämfört med andra större städer har vi väldigt billiga hyror, men det har blivit en kraftig ökning och det är flera stycken, även jag, som har börjat tänka att man kanske ska prova att vara hemma istället, och det är ju jättetråkigt, säger Elin Redin.