Som hjärnan bakom korsordet måste Erling Hanstorp läsa en hel del. Hans ambition är att citatet som döljer sig i krysset ska vara representativt för författaren i fråga, men också ha en aktuell eller kanske lokal krok. Hittills har han gjort kryss som uppmärksammat både Nobelpris- och Övralidsvinnare, samt varit lokalt kopplade med författare som Moa Martinson och Tage Danielsson.
– Jag vill att kryssen ska ligga i tiden och vara ett med tidningen, säger han.
Hög kvalitet
Ett annat av hans mål är att de författare han lyfter fram ska vara av hög kvalitet.
– Min ambition är att hålla den goda litteraturen högt. Jag vill ta matchen mot all ny teknik. Barnbarnen får bara böcker i present av oss, säger han där vi sitter vid köksbordet hemma hos honom och hans fru Kerstin i Ånestad.
Erling Hanstorp sitter egentligen inte så mycket just här när han pysslar med krysset. Antingen blir det vid skrivbordet inne på kammaren, eller under vinrankorna ute på den inglasade altanen. Med söderläge och infravärme kan säsongen bli lång där.
20 timmar
Uppåt 20 timmar kan det ta för honom att få ihop ett korsord. Det börjar med en idé om vem han ska hämta ett citat ifrån. Erling lånar böcker på biblioteket och har författarens texter runt sig medan han läser, funderar, letar och funderar lite till. Utdraget måste vara mellan 80 och 150 bokstäver långt.
– Jag prövar ofta 15–20 stycken innan jag hittar något som passar i den trånga skon, säger han.
Efter det plockar han ut alla bokstäverna i citatet och börjar pussla med dem för att få till lösenorden.
– C och H är svåra bokstäver. De blir ofta kvar till sist. När man kör fast är det bara en sak som gäller – kill your darlings! säger han.
I det här fallet innebär det att han får gå tillbaka och plocka isär en del av dem han redan var klar med, för att få in de knepiga bokstäverna i nya ord.
Tvetydigt bäst
Han trivs bäst när han får till tvetydiga ledtrådar till lösenorden.
– Då kan man leda folk i fel riktning, säger han och ler.
Som konstruktör får han även brottas med det faktum att de första bokstäverna i ledtrådarna ska bilda både författarens och det litterära verkets namn.
För att locka nya krysslösare gör Erling Hanstorp vart tredje korsord lite lättare, men sedan skruvar han upp svårighetsgraden igen. Annars tröttnar entusiasterna.
– I princip går det ju att göra kryssen hur svåra som helst. Nu tycker hälften att det är för lätt, och hälften att det är för svårt, och då har jag hamnat rätt, säger han.
Han får mycket respons på sitt litterära ordknåpande. Dubbelkrysslösare har stannat honom på stan för att byta några ord, andra ringer, och gamla bekanta hör av sig.
– Så här långt har allt varit positivt. Någon tyckte att jag hade avstavat ett ord fel, men annars har det inte kommit någon kritik, säger han.
Inga fel - ta i trä
Erling Hanstorp är noga med att allting ska vara rätt när han lämnar ifrån sig dubbelkrysset till Corren. Kerstin hjälper till med korrekturläsningen.
– Hon kontrollerar allt, både siffrorna och bokstäverna. Alltid finns det något som behöver ändras, säger han.
Omsorgen om detaljerna har gett utdelning, och än så länge har ingen i lösarkretsen hört av sig och påpekat några konstruktionsmissar.
– Nej, inga fel har influtit. Ta i trä! säger Erling Hanstorp.