Majorsgatan 5, Vimanshäll
Tage Ivar Roland Danielsson föddes en söndag i februari 1928. De första åren bodde han, mamma Elsa, pappa Ivar och storebror Kalle i ett rum och kök på övervåningen i huset med det brutna taket. På den tiden var det här rena landsbygden.
Pilgatan 2, Vimanshäll
Familjen flyttade vidare till ett fyrfamiljshus på den här adressen, men det finns inte längre kvar.
Parkgatan 9B, Gottfridsberg
Hit flyttade familjen 1935. Numera är adressen Valkebogatan 10, men en plakett bredvid entrén berättar om vem som växte upp här. Tage Danielssons föräldrar bodde kvar livet ut.
Folkungaskolan
En liten bit från det nya hemmet började Tage i skolan. Efter sex år i folkskolan var det meningen att han skulle börja jobba, men överläraren övertygade föräldrarna om att låta den begåvade pojken läsa vidare.
Lektorshagen
Som andra ungar lekte Tage i Lektorshagen, men var inte mycket för stora gäng. Han fanns med runt Ungdomsteatern, en grupp 10–12-åringar kring Lektorshagen som satte upp egna revyer från början av 40-talet.
Folkets park
Mamma Elsa stod i kiosken och från tidig skolålder fanns också Tage med som allt-i-allo i kulisserna. Här mötte han tidens underhållare, och fick sin första kontakt med teatern.
Katedralskolan
Tage Danielsson läste reallinjen (naturvetenskap) och sjöng i Sångsällskapet, högre allmänna läroverkets frivilliga manskör. Tillsammans med Märta-Stina Köhler, som var två år yngre, sjöng han också i en småjazzig kvintett. Hon blev så småningom hans fru.
Folkungavallen
Det glänste om Tage Danielssons studentbetyg från 1948, men gymnastik var ett undantag. Fast han använde sina långa ben för att träna löpning och blev Linköpingsmästare på 400 meter på Folkungavallen.
Forumteatern
I början av 50-talet, efter studierna i Uppsala, skulle Tage vara konferencier vid en lokalrevy. Men det var knappt med tid när han kom dit. Efter lite kort information om lokala original som Snus-Viola, Kalle Hasing och Konte Sääv fick Tage ihop ett manus på tio minuter. Där fanns den mix av komik och allvar som han senare blev känd för. Publiken applåderade och revyn ska ha gått finfint.
Östergötlands museum
En månad innan Tage Danielsson dog av hudcancer 1985 medverkade han på Humanistdygnet där han läste ”Den akterseglade humanisten”.
Tagestatyn
I hörnet Vasavägen-Östgötagatan står Karl Göte Bejemarks staty av Tage Danielsson. Åsikterna om den går isär, inte minst de olika långa benen har retat många.
Valhall i Vikingstad
Till sist måste även det gamla klassiska dans-och samlingshuset nämnas. Det ligger visserligen inte i Linköping, men redan som liten på Majorsgatan 5 sjöng Tage Danielsson ”Elektricitetsvisan” där Valhall omnämns. Och som vuxen tog han visan med sig upp på revyscenen.
Se fler bilder i bildspelet nedan.