Jonas Dahlbom, som driver restaurangen Dahlboms i Linköping med sin fru Pia, är sedan 2023 juryordförande i Årets kock. I tävlingen koras den svenska mästaren i matlagning varje år. Jonas är ansvarig för att välja juryn, som under kvaltävlingen består av tio personer.
– Det är bara roligt. Det är ett hedersuppdrag. Jag plockar ut folk som jag vet kan bedöma mat på rätt sätt och inte bara efter egen smak. Och så är vi alltid hälften tjejer och hälften killar. Det tycker jag är viktigt.
När vi pratar med Jonas under torsdagskvällen har första halvan av årets kval i Stockholm precis tagit slut. Från början skickar 30-50 kockar in ett recept med tillhörande bild. Juryn väljer på distans ut 18 favoriter, som får komma till Stockholm. De tolv bästa kockarna från torsdagen går vidare till fredagen och andra halvan av kvalet. Därifrån går de sex bästa vidare till finalen som äger rum i oktober.
Jonas Dahlbom vann tävlingen 1996. Så här beskriver Årets kocks webbplats hans vinnande huvudrätt:
"Limepenslade kycklingbröst med en rulle av låret, som hade smaksatts med körvel, serveras med äppel- och mandelpotatispuré och en jordärtskocka på tomatbädd med rostad vitlökssås."
Hur hade din rätt från 1996 stått sig i år?
– Den hade förmodligen varit den godaste, men kanske inte den modernaste. Jag har ändå ätit 18 tallrikar i dag och jag hade nog placerat mig ganska bra tror jag, säger han – men det hörs genom telefonen att han har en glimt i ögat.
En av kockarna som gick vidare till kvalets andra halva i år är Jesper Wallqvist. Han är uppväxt i Borensberg, men bor och jobbar i Ljungsbro där han är med och driver restaurangen Tre bröder. Tidigare har han jobbat på Jonas Dahlboms restaurang i Linköping.
– Han var med förra året och gick vidare till dag två då också. Han följde inte sin plan alls och gick inte vidare till final. I år hoppas jag att han har lärt sig av sina misstag. Han är en otroligt duktig matlagare så han har jättebra chanser, säger Jonas Dahlbom om den östgötska deltagaren.
Jesper Wallqvist är på väg till en restaurang i Stockholm för att hämta inspiration inför fredagens tävling när han svarar i sin telefon. Han håller med Jonas om vad som gick fel förra året.
– I år har jag förberett mig bättre. I morgon är det bara att släppa på handbromsen och laga godast mat. Jag ska skapa en "gameplan" och följa den, säger han.
Han berättar att hans tidigare chef och nuvarande domare har varit en stor källa till inspiration.
– Jag hade nog aldrig sökt till Årets kock om jag inte hade jobbat för Jonas. Jag har aldrig varit någon tävlingsdjävul. Men Jonas har tävlat i både Bocuse d'Or och Årets kock. Det har varit mycket tävlingssnack så det brann väl till lite.
Om Jonas Dahlbom inte satt i juryn hade Jesper gärna tagit mer hjälp av vinnaren från 1996. Men han tror inte att han har någon fördel av att känna juryordföranden. Juryn ger dessutom sina poäng utan att veta vem som har lagat respektive rätt.
– Han har varit ett otroligt bollplank, men nu är han väldigt proffsig i sin roll som juryordförande. Det är jätteroligt att få laga mat till Jonas. Det har jag gjort många gånger, säger Jesper Wallqvist.