Ankan drar ut på rostig roadtrip i ny SVT-serie

Linköpings egna Anders Ankan Johansson är ännu en gång aktuell i TV-sammanhang. Den här gången ska han och kompisen Valle Westesson ta sig hela vägen till Triumfbågen i en gammal Renault som är köpt i Östergötland.

Ankan är aktuell på SVT i serien Rostiga Roadtrips.

Ankan är aktuell på SVT i serien Rostiga Roadtrips.

Foto: SVT

Linköping2024-04-11 19:00

– Oj, nu kommer det låta rätt högt här i telefonen för nu startar vi den här 55 år gamla bubblan, skrattar Ankan när Corren ringer upp honom för en intervju.

Tillsammans med kompanjonen Valle är han ute på ännu en roadtrip, den här gången för att marknadsföra deras nya program med titeln "Rostiga Roadtrips".

– Vi gjorde något väldigt dumt, vi åkte till Umeå och tillbaka. Du, det är långt till Umeå! Fy fan just nu är jag skittrött på bilar, men så kan det vara. Vi tänkte att det skulle vara ett smart sätt att marknadsföra oss, fortsätter Ankan.

undefined
"Vi har pysslat med det här till och från i så många år nu, det är roligt att få visa upp", säger Ankan.

Programmet sänds i sex delar under våren där tittarna får hänga med ut på roadtrips runt om i Europa. Ett sedan länge väletablerat koncept för de två goda vännerna.

– Jag och Valle har gjort detta i jättemånga år. Det började med att vi fick en idé om att göra en mockumentär om ett countryband som turnerade i Finland så då köpte vi en gammal bil i Kiruna och körde genom östra Finland och skrev countrylåtar. Sedan dess har vi bara fortsatt och eftersom folk har tyckt det varit både konstigt och spännande så blev det helt enkelt ett tv-program av det till slut.

Upplägget i "Rostiga Roadtrips" är att en gammal bil införskaffas för max 10 000 kronor, sedan ska duon köra tillbaka bilen till där den byggdes.

I det första avsnittet är det Ankan som står för planeringen och Valle som snällt får hänga med på upptågen. Bilen, som ska ta duon hela vägen till Paris, är en Renault 18 Sportwagon från 1981 som är köpt i Östergötland.

undefined
I första avsnittet har Ankan köpt en Renault som han hittade i Östergötland. Planen är att bilen ska ta duon hela vägen till Paris.

Ett hotfullt oljeläckage, tysk infrastrukturskonst och svenska mästerskapen i den holländska sporten kanalhopp väntar längs vägen. Slutdestinationen? Två varv i rondellen runt Triumfbågen.

– Det bästa med äventyret är att man kan göra sitt liv superspännande och väldigt roligt med så enkla medel. Hittar man bara en kompis som står ut kan man inte hitta ett bättre sätt att göra livet mer spännande. Det behöver liksom inte vara så svårt att ställa till ett litet äventyr, tycker Ankan.

Tröttnar ni inte på att sitta, bo och leva i bilen dagarna i ända?

– Nej inte alls! Vi stannar hela tiden. Malmö till Paris gör man väl på tolv timmar egentligen men för oss tar det liksom en vecka att ta oss dit. Men det är ju inte en semester där man kommer hem utvilad direkt, man är tröttare efter semestern än innan. Men så är det väl för alla egentligen, man blir ju inte piggare av sina hobbys.

undefined
"Det är väldigt roligt att åka i centraleuropa, det är helt fantastiska länder som jag inte upptäckt innan. Jag är väldigt förtjust i Polen och Tjeckien", säger Ankan.

Ni köper olika gamla bilar genom säsongen, vilken är favoriten?

– Saab är en favorit. Att det är ett bilprogram skrämmer kanske bort folk men framför allt är detta någon form av upplevelseprogram. Jag skiter ju i motorer. Jag kan ingenting om det. Jag tycker bilen är rolig som ett närtidshistoriskt dokument, men som motorvarelse tycker jag inte att den är så spännande faktiskt.

Vad bjuds det mer på under säsongen?

– Under säsongen kommer man känna såhär: varför åker jag till Kanarieöarna eller Thailand? I Europa finns massor av sevärdheter som man inte trodde fanns. Det bjuds på många överraskningar, udda sporter och konstiga rekord. Det finns till exempel många sätt att mäta ett vattenfall på kan jag säga, och blir man inte sugen på att se en serie med den införsäljningsraden är man ju en tråkig människa, skrattar Ankan och fortsätter sin rostiga resa hem från Umeå.

Avsnitt två av programmet sänds på SVT1 på torsdag klockan 20:30 eller på SVTPlay.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!