Drottningens skjorta - en 1600-talssåpa om människans (o)förnuft. Så heter pjäsen som har premiär den första september på Vårdnäs hembygdsgård.
På scenen kommer publiken att få följa Brita Jakobsskjöld. Hon bodde på Brokinds gård och var under en tid kammarjungfru hos drottning Kristina på slottet i Stockholm.
– Vi har förlagt pjäsentill 1650, det var väl kanske inte exakt då hon var där Brita. Men då bodde René Descartes på slottet hos drottning Kristina som hovfilosof. Brita tar då med sig Descartes tankar hem igen. För det var en brytpunkt vid den här tiden mellan vidskepelse och vetenskap. Hon tar med tankarna om människans förnuft tillbaka till Brokinds gård, berättar Maria Winroth, en av manusförfattarna.
Brita har överhört en dialog mellan drottningen och Descartes om en magisk skjorta. Hon tar med sig den till Brokind, där den skapar drama bland invånarna. Pjäsen inramas av två vålnader som vaddslår om människornas förnuft, eller oförnuft.
– Det här är fjärde produktionen som vi sätter upp. Vi som skriver har hela tiden forskat kring vad det finns för intressanta historiska händelser här i bygden, det är utgångspunkten. Det är en blandning av fiktivt och autentiskt. Vi vill hitta teman som är tidlösa. Våra pjäser har alltid både allvar och humor, men ändå ganska allvarliga teman i grund och botten. Vi fastnade direkt för den här tiden och ville få in Descartes, säger Maria Winroth.
Inspiration till karaktärerna har Maria Winroth och Jonna Nyberg, som är den andra manusförfattaren, hittat bland annat i gamla rättegångsprotokoll. Enligt Maria Winroth kan det bli svårt att gå så mycket längre bak i tiden än runt 1600-talet om man vill kunna läsa gamla skrifter. Ju äldre de är desto svårare blir det, och rättegångsprotokollen som började föras runt det sekelskiftet har varit till stor hjälp för manusförfattarna.
På scenen kommer det inte bara vara skådespelare. Akademiska kören i Linköping med 18 personer kommer att framföra nyskriven musik, med hjälp av fem musiker.
– Vi har en professionell tonsättare som skriver modern konstmusik vilket är jättehäftigt. Det blir en helt annan dimension till det. Det är ganska maffigt med kör som används för att framföra körstycken men även som stämningshöjande inslag. De är med nästan som statister ibland och förstärker, säger Maria Winroth.
De som tonsatt musiken är Simon Berggråden och Johan Gertz. Vårdnässpelen kommer att ha sju föreställningar fram till 15 september.