Minnesutställning för pappa stöttar Stadsmissionen

Förra sommaren avled konstnären och Linköpingsprofilen Lars Pettersson Udd i covid-19. Nu säljs hans konst och intäkterna går till Stadsmissionen. "Det hade pappa gillat", säger sonen Gustav.

"Pappa älskade Hunnerbergsgårdarnas sköna miljö, så han hade varit nöjd med valet av lokal till minnesutställningen", säger sonen Gustav.

"Pappa älskade Hunnerbergsgårdarnas sköna miljö, så han hade varit nöjd med valet av lokal till minnesutställningen", säger sonen Gustav.

Foto: Carina Glenning

Linköping2021-08-30 19:00

I januari berättade vi om Lars Pettersson Udds bortgång efter svår sjukdom i covid-19 och 25 dygn i respirator. Han var blott 64 år gammal.

2–4 september ordnas minnesutställningen "Bilder ur ett konstnärsliv" med hans digra konstsamling både inne i och utanför Hunnebergsgårdarna i Linköping.

Det blir oljemålningar, akvareller, grafikansikten, hans balettsvit, träsnitt och skulpturer. Lars arbetade ju med många tekniker och material och här finns inspiration hämtad från Lofoten, Toscana, Västerviks skärgård, Höllviken och andra resmål.

– Det blir en så kallad "grab and go"-utställning, berättar sonen Gustav Udd. Man kan köpa en tavla och ta den med sig direkt. Vi har hundratals verk och hänger upp nya efterhand.

Urvalet har före detta museiintendenten på Länsmuseet Stefan Hammerbeck hjälpt till med.

Lars Pettersson Udd arbetade vid sidan om sitt konstnärskap som bildlärare och brann för barn och ungdomar.

– Därför känns det givet att intäkterna går till Stadsmissionens ungdomsverksamhet, det hade pappa verkligen velat.

Tiden efter pappans död har varit hektisk för Gustav. Flera fastigheter skulle avyttras – och så denna digra konstsamling.

– Haga missionshus i Tannefors där han bodde och hade sin ateljé är sålt och har verkligen kommit i rätt händer. Huset kommer att fortsätta vara en kreativ plats för både konst och musik. Det känns väldigt bra, säger Gustav.

Själv jobbar han som rekvisitör på Östgötateatern och just nu med uppsättningen "Amélie", som har premiär i Norrköping 25 september och spelas i Linköping 12 november till 19 december.

Men före detta yrkesdansare som han är driver han också en förening, ett danskompani, som ordnar en barnföreställning. Snart får vi se prov på de avdammade danskunskaperna i en stor tv- och bioreklamsatsning för ett känt svenskt företag.

– Utställningen blir som ett bokslut över pappas liv och ett avslut på en lång sorgeprocess. Jag och min syster har behållit hans älskade Uddvik i Överum där vi bodde som barn. Det har blivit vår fasta punkt.

Hela 2021, som utöver att ta hand om barndomshemmet och andra fastigheter, innebar en egen flytt från Stockholm till Norrköping, har varit "flyttkartongsbrun" säger Gustav.

Vad vill du att 2022 ska få för färg?

– Gärna en lugn nyans. Som naturligt grön. Det vore fint.

Det finns hundratals verk efter bortgångne konstnären och Linköpingsprofilen Lars Pettersson Udd som avled i covid-19.
Det finns hundratals verk efter bortgångne konstnären och Linköpingsprofilen Lars Pettersson Udd som avled i covid-19.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!