Theresienstadt i nuvarande Tjeckien fungerade under Andra världskriget som ett genomgångsläger där fångar satt i väntan på att föras vidare till förintelseläger. För att ge sken av att fångarna behandlades humant inför utländska observatörer tillät nazisterna kulturella aktiviteter. Bland annat skrevs flera musikstycken som har bevarats för eftervärlden. Sångaren Anne Sofie von Otter spelade 2008 in en skiva med musik från kompositörer i lägret. På söndag kommer hon framföra flera av styckena tillsammans med Östgöta blåsarsymfoniker i Crusellhallen.
– En del av musiken från den här perioden är lite svårare att lyssna på och ta till sig, men det är väldigt blandat – det är allt ifrån vaggvisor till kampsånger till kammarmusik och judiskt klingande sakral musik. Det är inte något som känns odrägligt mörkt. Visst är det fruktansvärt sorgligt det hela men musiken är så livsbejakande och jag gör klart för publiken hur mycket den betydde för de i Theresienstadt, säger Anne Sofie von Otter.
Tillsammans med musikerna Leif Kaner Lidström och hennes son Fabian Fredriksson har hon framfört musiken många gånger de senaste åren.
– Det är viktigt att vi uppmärksammar det hemska som hände och att vi påminns om att det finns runt omkring oss och att vi måste vara aktiva och inte passiva för att förhindra att det ska hända igen, säger von Otter.
Den andra halvan av konserten kommer bestå av musik av bland andra tonsättaren Leonard Bernstein och Wagner.