Ungefär 350 000 kronor har personalen på kommunens konsthall Passagen haft att disponera för konstinköp under året. 72 olika verk har det blivit, och så småningom slussas de ut till kommunens olika lokaler. De flesta genom att kommunanställda helt enkelt får önska vilka de vill ha, men en del verk kräver lite extra omsorg och placeras ut av Passagens personal. Lars-Ove Östensson, konsthallens chef, tar en av utställningens mindre skulpturer som exempel:
– Den är lite ostadig och behöver placeras så att den inte välter. Samtidigt vore det tråkigt att ställa den bakom glas, det kan kännas så öde.
Den som sett utställningarna på kommunens gallerier, Passagen och Galleri Vända sida, under året kommer att känna igen en hel del. Det mesta som köpts in är måleri, men här finns även linoleum- och träsnitt, textil, keramik och skulptur. 47 procent av konstnärerna är kvinnor, 53 procent är män.
Mats Karlsson är nybliven intendent, den första i Passagens historia, och har det administrativa ansvaret för inköpen.
– Bland annat så tittar jag efter i våra register för att se vad vi har, om det är några lokala konstnärer vi saknar. Vi handlar lokalt, men inte bara. Av årets inköp så kommer lite mindre än hälften från konstnärer som bor utanför länet, säger han.
Några av kriterierna man försöker hålla sig till är att konsten som köps in ska vara innovativ, experimentell och komma från konstnärer som är aktiva.
– Det kan betyda mycket för en ung konstnär att få någonting sålt till kommunen, säger Lars-Ove Östensson.
Variation och kvalitet är också två viktiga parametrar.
– Till viss del är ju kvalitet subjektivt, men vi är ett antal sakkunniga som gör bedömningarna tillsammans, säger han.
Förutom Östensson och Mats Karlsson ingår bildpedagogen Randi Leirnes och Olle Schmidt, utställningstekniker, i gruppen av sakkunniga.
Schmidt är även konstnär och tillsammans med Fredric Ilmarson, konstnär som också arbetar som tekniker på konsthallen, hade han en utställning på Galleri Vända sida i början av året. Då handlade kommunen var sitt verk av dem.
– När vi köper in något från dem så är den personen så klart inte med och gör bedömningen. En förutsättning är också att personen ifråga har anmält att man har konstnärlig verksamhet som bisyssla. Allt måste skötas snyggt och ordnat, säger Lars-Ove Östensson.
"Konsten att välja" invigs lördag 6 december kl 13 och pågår t o m 11 januari.