Det kan vara svårt att tänka sig att det som nu är vårt Linköping kommer att vara historia om några år. Men så fungerar ju tiden.
För att bevara det som är vår stad i dag, eller närmare bestämt i augusti och september 2021, så bestämde sig Johan Hagesund och Dibb förlag för att skapa filmen "Linköping 2021 – en vandring i stadskärnan". För i framtiden kommer saker säkerligen att ha förändrats.
Dibb släppte redan 2012 en film som heter "1940-talets Linköping – en resa i tid och stadsrum". Det är en nyproduktion av en film som hette "Fornt och nytt" som spelades in 1942 till 1945 där staden dokumenterades. Nu, 80 år senare, ville Johan göra om det.
– Vi kände att det här borde göras igen. Det händer ju saker med staden hela tiden, men när man är mitt upp i det så tänker man inte så mycket på det. Ur ett längre perspektiv, kanske 50 år, så kommer det att vara värdefullt för någon att titta tillbaka på hur Linköping såg ut 2021, säger Johan.
För att kunna förverkliga projektet fick de bidrag från Westman-Wernerska stiftelsen. De valde att bara filma innerstaden, annars hade det blivit en för stor produktion. Fotograferna Sten Swartling och Per-Arne Skoglund som skapat filmen går upp och ner på de stora gatorna och rör sig utifrån dem, med nedslag på torg och vid olika byggnader. Sten Swartling har även läst in speakertexten.
– Syftet och ambitionen är att dokumentera innerstans utseende och samtidigt berätta lite historia kring vissa saker. Vi har lämnat över filmen till Linköpings kommun nu så de får hantera den som de tycker är lämpligt, säger Johan.
Borgmästare Lars Vikinge (C) tycker att det är jätteroligt att filmen har gjorts. Kommunen har inte hunnit ta ställning till hur de ska använda den. Men till att börja med så finns den tillgänglig på kommunens hemsida Linköping play så att allmänheten kan ta del av den.
Men hur tror då Borgmästaren att folk som ser filmen om 50 år kommer att tänka om vårt Linköping som det ser ut nu?
– Det stora som jag tror man kommer att tänka på då är att ån i dag ligger lite bakom eller vid sidan av staden. De kommer undra varför det tog så lång tid att få ån att vara hjärtat. Mycket kommer ha förändrats och om 50 år tror jag att staden kommer ha flyttat ner till ån, säger Lars Vikinge.