Nyponvinnaren: "Jag har två hemligheter på gång"

Årets vinnare av Winnerbäcks Nyponpris, Sami Rahim, har hemligheter på gång och lovar att sjunga på galan nästa år.

Årets Nyponpristagare blev Sami Rahim som här mottar blommor, diplom och prispengar av Nyponstiftelsens grundare Lars Winnerbäck.

Årets Nyponpristagare blev Sami Rahim som här mottar blommor, diplom och prispengar av Nyponstiftelsens grundare Lars Winnerbäck.

Foto: Anton H le Clercq

Linköping2020-10-16 08:42

Lars Winnerbäcks stiftelses pris Nyponet skulle ha delats ut den 3 april. När pandemin slog till i mars blev hela arrangemanget framflyttat på obestämd tid. Men på torsdagen fick vinnaren, kulturpersonligheten Sami Rahim, vid en liten ceremoni motta nyponet, ett diplom och prissumman på 100 000 kronor.

Sami Rahim känns som en självklar Nyponvinnare. Det var nog egentligen bara en tidsfråga, säger Lars Winnerbäck. Han är en unik personlighet. Årets pris kan ses som ett stort tack, men jag hoppas också att det inspirerar Sami till att fortsätta sätta färg på stan.

Sami har vetat om att han är årets pristagare ända sedan i januari, men fick lov att hålla det hemligt. Nu blev det på grund av corona ingen femte Nypongala, men förhoppningsvis blir det en dubbelgala nästa år.

I många år drev Sami Rahim restaurangen och liveklubben L'Orient i Linköping. I Nyponjuryns motivering står: "Under 16 år hade Linköping ett välbehövligt, svängande vardagsrum med plats för alla. Punkiga nitjackor avlöstes av argentinska tangoklänningar. Vi säger tack för dansen och ser fram emot framtida projekt!"

Det står att du gjort Linköping till en roligare och bättre stad. Hur glad blev du, Sami?

– Jag är visserligen alltid glad, men nu blev jag ännu gladare. Jag har jobbat med kultur i hela mitt liv och älskar att hjälpa små band utan resurser att bli stora, genom att erbjuda dem en scen och annan stöttning. Det ger mig så mycket tillbaka också. Det är en winwingrej.

Och nu även en winwinwinnerbäckgrej. 

Har det varit svårt att hålla det hemligt?

– Egentligen inte. Jag har arbetat så mycket under året, dels med musikevenemang på Platens bar, dels på Hörnet.

Har du fått många gratulationer i dag?

– Massor. Det plingar i mobilen hela tiden och dyker upp hälsningar och kramar i sociala medier. Det ger mig så mycket energi!

Vad ska du göra pengarna?

– En del av dem ska helt klart gå till att stötta små, fattiga band. Det brinner jag för.

Vad har du på gång?

– Två projekt ligger i startgroparna, men än är de hemliga. Jag ringer dig och berättar när det blir klart!

Ser du fram emot Nypongalan nästa år?

– Absolut. Då ska jag sjunga från scenen. Jag har ju en bred repertoar. Gå in på Spotify och sök "Samis Cash" så får du höra själv.

Christel Valsinger lämnade Nyponstyrelsen i samband med prisutdelning. Ny ledamot är Ulrika Reinholdsson, repertoaransvarig i Riksteatern Linköping.

Sami Rahim utanför numera nedlagda L'Orient.
Sami Rahim utanför numera nedlagda L'Orient.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!