Östgötamusiken satsar på kvartslånga coronakonserter

På ett kick försvann hundra konserter för Östgötamusiken. Men musikerna spelar ändå – i mindre grupper på gator och torg.

Saxtetten är en av Östgötamusikens ensembler som är ute och ger corona-konserter på gator och torg just nu.

Saxtetten är en av Östgötamusikens ensembler som är ute och ger corona-konserter på gator och torg just nu.

Foto: Carina Glenning

Linköping2020-06-12 19:00

Corona gjorde det omöjligt för Östgötamusiken att genomföra vårens och sommarens konsertprogram. På bara några dagar ställdes allt in.

– Musikerna började snart klättra på väggarna. Vi är ju så vana att vara ute och spela för människor. Då fick jag idén att vi kan åka eller cykla ut med vår ensembler och ge 15-minuterskonserter lite här och där stan, berättar Katariina Matthiessen, producent på Östgötamusiken.

Och så har det blivit. Den här veckan har exempelvis Crusellkvintetten, Saxtetten och Östgöta Brasskvintett turats om att spela på Hospitalstorget, beachen vid Scandic city och Gyllentorget.

Kommer det någon publik då?

– Jaa. De stannar och fotar eller filmar. Vi har fått så mycket positiv respons från dem som är på stan, säger Matthiessen.

Det blir en fortsättning även kommande vecka, fram till midsommar, samt efter semestern.

– Jag har även sökt polistillstånd för att vi ska få spela på Storgatan när den stänger – eller öppnar för människor – från den 15 juni och framåt, berättar Katariina Matthiessen.

Hur ser det ut i höst?

– Många av vårens skolkonserter bokades om till i höst men nu har även några av dem flyttats fram ytterligare, till våren 2021. Crusellserien med Östgöta Blåsarsymfoniker startar på trettondagen den 5 januari, med "Tosca". Men det kommer att bli ett antal mindre konserter under hösten med orkestern och vår kammarmusikserie Konstpaus samt Musik på Winden för barn och familjer genomförs som vanligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!