Det var 3 november som företrädare för polisen gick för att se pjäsen på Ung scen/öst. Man ville bilda sig en egen uppfattning om ”Marken brinner”, som bland annat tar sin utgångspunkt i Husbykravallerna förra året och ställer frågor om rasism. Från polisens sida fanns en oro för att pjäsens innehåll skulle kunna spä på vårens oroligheter i stadsdelen Skäggetorp.
– Redan när pjäsen kom så började vi fundera på hur den var upplagd och om den skulle kunna förvärra situationen, säger Håkan Stenbäck, kommissarie.
Och nu, vad tycker du om ”Marken brinner”?
– Jag reagerade på att den var onyanserad. Det var väldigt mycket kritik mot polisen. Man använde även felaktiga begrepp, som att polisen ”avrättat” någon i Husby. Med tanke på situationen som varit i Skäggetorp så tyckte vi att det var kontraproduktivt att uttrycka sig så förenklat, säger han.
Men teatern måste väl få provocera?
– Jo, det är jag medveten om. Men jag tycker att man gick alldeles för långt här.
Var något i pjäsen en tankeställare för dig?
– Nja . . . den var så enkelspårig redan från start att jag nog låste mig i min uppfattning. Det blev för mycket.
Att polisens åsikter kommer först nu, dagen efter att Ung scen/öst meddelat att man lägger ner ”Marken brinner”, handlar delvis om det sätt som Malin Axelsson, Ung scen/östs konstnärliga ledare, har kommenterat beslutet i Corren.
– Det var med tanke på hur hon uttryckte sig. Att hon inte ser någon anledning att fundera över hur pjäsen lagts upp, utan att det bara är rasism som gör att den inte kan spelas vidare. Därför ville vi ändå gå ut med våra åsikter och bjuda in till dialog för den som vill, säger Håkan Stenbäck.
Inlägget på Facebooksidan avslutas med Linköpingspolisen erbjuder sig att komma ut i skolorna för att diskutera polisens roll och arbetssätt.