Kärt bakningsproffs har många namn, och några av de som klistrats på Birgitta Rasmusson är kakdrottning, baktant och bakgumma. Själv gillar hon det sistnämnda bäst.
– Jag tycker att det är ganska trevligt, säger hon från podiet i inledningen av samtalet med intervjuaren Mattias Ahlén.
Publiken äter konstfärdiga lunchsmörgåsar – "Tre små lockelser" – och lyssnar. Boklunchen en trappa upp på Stadsbiblioteket är den första programpunkten i årets Bokens dag.
Birgitta Rasmusson jobbade i många år som chef för Ica provkök och är van vid offentligheten, men det är i rollen som domare för tv-programmet "Hela Sverige bakar" som hon blivit folkkär på riktigt. Respons och uppskattning kommer från både gamla och unga.
– Jag har en stor fanclub bland barn som är strax över 10 år. Inte kan jag säga nej när de vill komma fram med mobilerna och fotografera, säger hon.
Ungefär likadant är det med det nyvaknade intresset för kaffebröd och bakning, menar hon. Det skär genom både sociala och åldersmässiga lager.
– Det märks inte minst i uttagningarna till "Hela Sverige bakar", säger hon.
I dag finns en frejdighet i sättet att närma sig degen, fyllningen och garneringen som Birgitta Rasmusson uppskattar. Förr var man mera ängslig för att baket skulle bli misslyckat, menar hon.
– Man vågar mera nu. Skulle det bli dåligt så börjar man bara om. Det gillar jag.
Mycket av samtalet snurrar runt småkakor, och den som känner sig lite osäker på om det verkligen är nyttigt kan lugnt doppa och fortsätta njuta, anser hon.
– Om man äter förnuftigt i övrigt så har lite kaffebröd ingen betydelse. På Livsmedelsverket blir de arga när jag säger så, men jag menar att det stämmer. Om vi tar bort läsk och mycket av det där andra söta som finns nu för tiden, så kan vi gott unna oss en bulle och en kaka.
Publiken, som nu nått kaffet och småkakorna (rulltårta med apelsinsmörkräm, studentskor och kringlor), applåderar.