Robotkonstruktör vann Sven Lyra-priset

Mötet mellan kultur och teknik belönas när årets Sven Lyra-pris tilldelas robotkonstruktören Fredrik Löfgren.

"Väldigt hedrande" tyckte sångaren Ellen Andersson.

"Väldigt hedrande" tyckte sångaren Ellen Andersson.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2018-12-20 16:40

– Årets vinnare kan närmast beskrivas som en renässansmänniska. I likhet med Leonardo Da Vinci kombinerar han till synes obesvärat teknisk briljans med konstnärlig sensibilitet.

Konsthallschef Lars-Ove Östensson läser upp motiveringen bakom årets Sven Lyra-pris. Vinnaren Fredrik Löfgren står bredvid och håller i sin purjolök som i år har skapats av konstnären Ulf Lundkvist.

– Han besitter även den djupa kunskap som krävs om människan som kulturell varelse för att kunna skapa dennes avbild, fortsätter Lars-Ove Östensson.

Fredrik Löfgren tillhör en grupp robotkonstruktörer från Linköpings universitet som under flera år har utvecklat människoliknande robotar som kan spela fotboll, dansa, sjunga, laga mat – ja, det mesta.

–  Jag tror på kopplingen mellan vetenskap och natur, där uppstår det något magiskt. Att kunna kombinera två olika världar och skapa något nytt som ingen har sett tidigare. Som det stod i motiveringen om renässansmänniskorna: de kombinerade också vetenskap och kultur för att skapa nya saker. Om man bara håller på med tekniken så blir det bara för ingenjörerna, ska man få ut det till allmänheten så krävs det ett mått av kultur också, säger Fredrik Löfgren efter att han demonstrerat roboten Elsas sång- och danskunskaper.

En stor del av arbetet går ut på att utveckla servicerobotar som kan hjälpa till med att bära saker, gå ut med hunden, påminna om medicin, svara på frågor med mera. Men det kommer dröja ytterligare ett tag innan dessa blir ett vanligt inslag i vardagen.

– Det kommer inte ske över en natt, men utvecklingen sker pö om pö hela tiden. I dag har nästan alla villor en robotgräsklippare, för fem år sedan så fanns de inte.

Vad ska du göra med purjolöken?

– Den får hänga i robotlabbet, så vi kan visa robotarna vad de har vunnit.

I samband med Sven Lyra-priset delar Linköpings kommun alltid ut sex stycken stipendier – tre honnörsstipendier till personer som har gjort en mångårig kulturell gärning och tre stycken kulturstipendier till kulturarbetare som är lite mer i början av sina karriärer.

– Förhoppningsvis kan kulturstipendiaterna om några år står här som honnörsstipendiater, säger Kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Gyllenberg Bergfasth innan det är dags att avslöja årets mottagare.

Efter varsin motivering välkomnas Correns tidigare kulturredaktör Åsa Christoffersson och konstnären Björn Svensk fram för att ta emot varsin glasstatyett som förkunnar att de är årets honnörsstipendiater. Den tredje vinnaren, skådespelaren Marie Göranzon, kan inte närvara.

– Jag är väldigt glad att journalistik belönas. Engagerad, lokal journalistik som ju är det jag har hållit på med, säger Åsa Christoffersson.

Saknar du ditt jobb?

– Nej, inte just nu. Nu tycker jag att det är skönt att leva ett annat liv. Jag har mer tid att gå på kulturella evenemang nu än när jag var kulturredaktör.

Björn Svensk har haft måleri som huvudsaklig sysselsättning i 30 år. Men att han nu har blivit honnörsstipendiat innebär inte att han ska slå av på takten.

– Nu är det slut på priser, nu får man honnörsstipendier. Nej, det kan fungera som en sporre, att motbevisa lite.

Tre blommor, diplom och kramar återstår att delas ut. Cecilia Gyllnberg Bergfasth ropar fram sångaren Ellen Andersson och skådespelaren Lena Ilmarson. Artisten Jonna Lee kan inte ta emot sitt pris i dag.

– Jätteoväntat! Vi som jobbar med barnteater syns kanske inte så mycket. Så när jag fick det här tänkte jag: "Va! har ni sett?", säger Lena Ilmarson.

Sven Lyra-priset

Delas ut till minne av poeten och kulturpersonligheten Sven Lyra som ofta dök upp på olika evenemang där han delade ut en purjolök. Förra året vann filmregissören Mika Gustafson priset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!