Röster från förorten på teatern

"Den e vi" bygger på ungdomars berättelser från områden som mest syns när det är oroligt, när bilar brinner. I dag, 26 maj, gör föreställningen ett gästspel på Stora teatern i Linköping.

Foto: Johnny Gustavsson

LINKÖPING2016-05-26 15:30

Föreställningen är producerad av Teater Fryshuset och bygger på ungdomars berättelser från Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping och Jokkmokk. Utifrån dem har bland annat rapparna Blues (Raymond Peroti) och Maxida Märak skrivit texter. En av poängerna är att känslan av utanförskap kan vara densamma, oavsett om det gäller unga samer eller ungdomar i förorterna.

Ulf Stenberg är den ena av de två regissörerna. Han ser "Den e vi" som en viktig satsning ur ett folkbildningsperspektiv, och berättar att det ligger ett stort researcharbete bakom. Återkommande i föreställningen är siffran 12,8.

– Det är procentsatsen som anger hur många som föds rakt in i ett livslångt utanförskap i Sverige. Det är en extremt hög siffra. I föreställningen pratar vi om vilka de är, och kommer med konkreta lösningar på hur det kan bli bättre, säger Ulf Stenberg.

En annan siffra som anges är 210 miljarder.

– Det är kostnaden samhället betalar för 12,8:orna. Varje år. En hisnande summa. Från 6 års ålder kan man identifiera vilka som riskerar att hamna i utanförskap. Om vi i stället investerade en bråkdel av de här pengarna för att hjälpa dem så skulle många tragedier kunna undvikas. En ekonom har räknat ut att om vi lyckas rädda bara var 62:a person så skulle vi ändå gå med plus ekonomiskt, jämfört med i dag, säger han.

I Linköping gör man först en skolföreställning och sedan en föreställning för allmänheten, då ungdomar från Norrköping och Linköping blandas med politiker, representanter från polisen och vanliga teaterbesökare.

– Vi vill ha den blandningen, att alla ska träffas. Det är också bra att ge politiker en push. Man ignorerar ju annars lätt det man inte känner till, säger Ulf Stenberg.

Shada-Helin Sulhav ingår i skådespelarkvartetten på scenen. Hon beskriver föreställningen nästan som en diskussion med publiken.

– Det är mycket direktkontakt, men först handlar det om att skapa ett förtroende så att berättelserna vi kommer med känns äkta. Vi får mycket tillbaka. Skratt, applåder och bekräftelse på att det är så här människor upplever sin situation, säger hon.

Vad har "Den e vi" gett dig?

– Perspektiv. Det här är historier som man inte tar del av annars, men trots att de kommer från olika håll så är de ändå väldigt lika. Erfarenheterna och utanförskapet är detsamma, oavsett om man är same eller kurd, säger Shada-Helin Sulhav.

"Den e vi" spelas för allmänheten på Stora teatern i Linköping torsdag 26 maj kl 19.

Mer info: denevi.fryshuset.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!