Så uppmärksammas förintelsens minnesdag

Över hela världen hedras och minns förintelsens offer 27 januari. I Linköping uppmärksammas minnesdagen under hela veckan med start på måndag.

Sång. Maria Gustin Bergström kommer bland annat sjunga "Wiegala" av förintelseoffret Ilse Weber.

Sång. Maria Gustin Bergström kommer bland annat sjunga "Wiegala" av förintelseoffret Ilse Weber.

Foto:

Linköping2018-01-19 17:30

Under förintelsen mördades över elva miljoner människor av naziregimen i Tyskland, varav sex miljoner judar. Den internationella minnesdagen för förintelsens offer uppmärksammas varje år på årsdagen av befrielsen av förintelselägret Auschwitz-Birkenau 1945. Redan på måndag inleder Linköpings kommun arbetet med att minnas offren och de krafter som kunde tillåta massmördandet att ske.

– Dessa minnesdagar behövs, samhällsklimatet hårdnar och det finns faktiskt människor som på fullt allvar hävdar att förintelsen inte ägt rum, säger Marie Daun som är utvecklingsstrateg för demokrati och mänskliga rättigheter på Linköpings kommun.

På måndag visas filmen "Förintelsens beska efterbörd" av Lisbet Kahl Berggren i pingstkyrkans lokaler i Cupolen. Där visas även utställningen "För mig finns inget annat" om Raoul Wallenbergs liv. På onsdag hålls en föreläsning av historikern Johan Perwe på stadsbiblioteket om andra världskriget och beredskapstiden i Norrköping. På lördag hålls tal vid Raoul Wallenbergs plats innan ett fackeltåg ger sig av mot Domkyrkan. Där hålls sedan en konsert med sångarna Daniel Viklund, Maria Gustin Bergström, Emelie Hallman och Per Ekryd, violinisten Bernt Nylund, violasten Erika Backlund och pianisten Nicolaj Vollburg. De kommer bland annat framföra musik skrivna av musiker som mördades under förintelsen och vars verk skrevs inifrån förintelselägret Theresienstadt i Tjeckien. Theresienstadt, eller Terezín på tjeckiska, var ett läger som nazisterna använde i propagandasyfte för att visa upp för omvärlden att fångarna behandlades humant. Fångarna tilläts bland annat att skapa pjäser, ha ett bibliotek och skriva musik. En av fångarna hette Ilse Weber och hennes sång "Wiegala" är en av de sånger som kommer framföras under konserten.

– Berättelsen bakom den sången är oerhört tragisk. Det sägs att Ilse Weber tog hand om barnen i lägret och när det var dags för barnen att transporteras iväg till Auschwitz valde hon att följa med och det sägs att hon sjöng den här sången för barnen för att lugna dem, säger Maria Gustin Bergström.

Ilse Weber dog i lägret 1944, 41 år gammal. Utöver henne kommer även musik framföras av kompositörerna Dick Kattenburg, som också dog i Auschwitz 1944, och Leo Smit som dog i koncentrationslägret Sobibor 1943.

– Det är viktigt att minnas det fruktansvärda som hände. Det får inte försvinna bort för det får absolut inte hända igen, säger Maria Gustin Bergström.

Så uppmärksammas förintelsen minnesdag

Måndag 22 januari: Filmen "Förintelsens beska efterbörd" visas i Pingstkyrkans lokaler i Cupolen klockan 18.00.

Tisdag 23 januari: Föreläsning med Henrik Arnstad i Stadsbiblioteket klockan 18.00.

Onsdag 24 januari: Föreläsning med Johan Perwe i Stadsbiblioteket klockan 17.30.

Lördag 27 januari: Tal vid Raoul Wallenbergs plats klockan 17.30. Fackeltåg till Domkyrkan klockan 17.45. Konsert i Domkyrkan klockan 18.00.

Mellan 22 januari - 22 februari visas utställningen "För mig finns inget annat" i pingstkyrkans lokaler och i Stadsbiblioteket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!