Hållbar mat firades på Babettes

Vad är egentligen hållbart? Det var temat för dagen när Babettes kafferi bjöd in till mat- och kulturfestival. Redan på fredagen startade festen med en filmvisning av klassikern "Babettes gästabud". På lördagen var det dags för mer samtal om maten vi äter och vad som egentligen är hållbar mat. Efter föreläsning och panelsamtal var det dags att smaka. Utanför kaféet bjöds det på lokala delikatesser från östgötaslätten.

Jonas Eveborn stod för pizzagräddandet. "Det känns fantastiskt att få samarbeta med bagarna här. Vi har pratat i flera år om att ha pizza på Babettes, och nu händer det", säger Jonas, som är gift med Christina Eveborn som är en av kaféets ägare.

Jonas Eveborn stod för pizzagräddandet. "Det känns fantastiskt att få samarbeta med bagarna här. Vi har pratat i flera år om att ha pizza på Babettes, och nu händer det", säger Jonas, som är gift med Christina Eveborn som är en av kaféets ägare.

Foto: Hedda Themner

Linköping2022-09-04 15:30
undefined
Magdalena Hermelin från Hermelins grönsaker höll ett föredrag om hur det är att vara ekologisk grönsaksodlare. Hon pratade om att både det småskaliga och det konventionella odlandet behövs i dag för att alla ska bli mätta.
undefined
Jonas Alvin, kökschef på Stångs magasin, var med i panelsamtalet och berättade hur han jobbar med närproducerat. Sedan lagade han smörrebröd med bettartar, majonäs och kapris.
undefined
Anna Nydahl och Zandra Erikshed testade var sitt smörrebröd. Man kunde både köpa en matbit på plats och handla med sig råvaror hem från lokala producenter.
undefined
Babettes brukar sälja pizzadeg, men den här dagen bakades också maträtten på gården utanför kafferiet.
undefined
Alvar och Ambjörn Furenhed från Harstorps täppa och hage sålde både grönsaker, bär och blommor till besökarna.
undefined
Pizzorna toppades med ingredienser från lokala producenter, såklart.
undefined
Nina Frogneborn från Meny i P1 ledde panelsamtalet om hållbarhet, och passade på att äta pizza efteråt.
undefined
Harstorps täppa och hage är en familjegård där de både odlar och har djur som fjällkor och höns.
undefined
Jonas Alvin preppade smörrebröden på plats.
undefined
Mika Liffner är både konstnär och bonde. På planket utanför kaféet fanns en utställning med Mikas verk under lördagen.
undefined
Grönsaker i alla regnbågens färger från Hermelins.
undefined
Nap King Carl underhöll inne i kaféet under lördagen.
undefined
Rykets gård sålde sin glass som är gjord på fårmjölk. Smakerna: Jordgubb cheesecake, citron vallmo, caramel och jordgubb- och myntasorbet.
undefined
Det var fullt av hungriga gäster utanför Babettes som mättade magarna mellan samtalen.
undefined
Babettes pizza, nybakad på gården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!