Skylten rustas upp och blir kulturcentrum

Skyltenområdet rustas upp och blir ett kulturcentrum med fler replokaler, fler konstnärsplatser, nytt filmcentrum och ny hemvist åt Elsas hus.

Namn. "Vad centrumet ska heta är inte klart, men varför ändra på något som alla redan känner till?" säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.

Namn. "Vad centrumet ska heta är inte klart, men varför ändra på något som alla redan känner till?" säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2017-10-31 16:22

– Vi vill ha ett kulturområde värdigt en stad i Linköpings storlek, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Renoveringen av Södra Oskarsgatan 3, mest känt som musikhuset Skylten, har redan påbörjats. Den gamla tegelbyggnaden från slutet av 1800-talet har genom åren varit hem åt träindustri, möbeltillverkning och under 60 år – skylttillverkning. På 80-talet flyttade skyltmakarna ut och in klev rockföreningen Rock d’amour. Sedan dess har lokalen mellan resecentrum och Gumpekullabron sett tusentals bandrep och spelningar. Nu ska Skyltens framtid som kulturhus säkras.

– Vi vill försöka behålla den gamla känslan i huset och skrapar fram tegelväggarna. Det är en varsam renovering, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.

Men det är inte bara själva Skyltenhuset som ingår i kommunens satsning. Totalt ska minst tre hus ingå i det nya kulturområdet som ska ge plats och utrymme åt mer kultur än bara musik och konst som i dag. Mycket mer, till och med: Skyltenhuset får fler replokaler och sällskap av Elsas hus som lämnar sina lokaler på Elsa Brändströms gata.

I ett av de andra husen håller i dag delar av konstföreningen Alka till, nu ska de få mer plats så att hela gruppen kan samlas där.

Dessutom har kommunen satsat 500 000 kronor, och fått lika mycket i bidrag från Svenska filminstitutet, för att skapa ett nytt filmcentrum som ska ligga i ett av husen. Exakt hur det ska se ut eller vad det ska innehålla är inte klart ännu, kommunen har tillsatt en utredning som väntas vara klar inom kort.

– Svenska filminstitutet har bland annat som uppdrag att se till att annat än amerikansk film visas på biografer och vill lyfta fram svensk och andra länders film, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.

Om det blir en biograf eller inte i det nya filmcentrumet är alltså inte klart än, men förutom att visa film vill även centrumet uppmuntra till att skapa film.

– Det finns många filmare i staden som behöver en hemvist i Linköping istället för att åka till Norrköping, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.

Elsas hus har sedan 1998 drivits av Studiefrämjandet. I vår går avtalet ut och vad som ska hända med de gamla lokalerna på Elsa Brändströms gata, eller hur det nya Elsas i kulturcentrumet kommer att se ut, är ännu oklart.

– Jag har lite dubbla känslor inför det här. Lokalerna är väldigt slitna, nästan fallfärdiga, och verksamheten är i behov av något nytt. Samtidigt har det här stället varit en stor del av människors liv, så det känns lite tråkigt samtidigt, säger Sanna Rooth, områdeschef för Elsas hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!