Skyltens omvandling till kulturcentrum är igång

Renoveringen och upprustningen av Skylten är i full gång. På fredagseftermiddagen bjöd kultur- och fritidskontoret och fastighetsbolaget Sankt Kors in för en tjuvkik.

Fullsatt. Många ville ta del av informationen.

Fullsatt. Många ville ta del av informationen.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2017-11-24 17:19

– Vi vill förvalta och utveckla området på bästa sätt och behålla byggnadernas charm, inledde Jan-Åke Jonsson från Sankt Kors informationsmötet.

En stor skara människor från Linköpings kultur- och byggnadsbransch lyssnade på presentationen av det nya kulturcentrumet. Kulturutvecklingschef Mårten Hafström från kultur- och fritidskontoret fortsatte:

– Vi behöver en kulturellt mötesplats som ska ligga i framkant. Hur den ska göra det är inte klart ännu, det får vi se till att skapa tillsammans.

Därefter följde en presentation av de befintliga planerna och det arbete som har påbörjats. På bottenvåningen ska replokalerna ligga och det kommer även att finnas en studio för inspelningsmöjligheter. På entrévåningen läggs den stora scenen, ett kafé och publika ytor. Den stora scenen kommer att kunna ta emot en publik på 300 personer, precis som förut.

En gammal vägg fullt tapetserad med bandaffischer har sparats i befintligt skick men har flyttats för att passa in i den nya planlösningen. På våningen över kommer dansarna och konstnärerna att hålla till, med totalt nio ateljéer för de sistnämnda.

En mötesbesökare ställde frågan hur Skyltenområdet ska integreras med resten av den växande staden. Jan-Åke Jonsson försäkrade att det är något som tas i beaktning och att området som sådant, med närheten till vattnet, är väldigt attraktivt.

– Sen ligger ju tågspåret som en barriär i vägen, det är något som vi måste knäcka på något sätt, sa Mårten Hafström.

Det är mycket som fortfarande inte är helt klarlagt hur det ska bli. Till exempel den filmsatsning som kultur- och fritidsnämnden har bestämt ska bli av. I torsdags höll nämnden ett möte där olika alternativ från en nyframtagen rapport diskuterades. Det som bestämdes där är att de 500 000 kronor som kommunen går in med, tillsammans med 500 000 kronor från Svenska filminstituet, ska gå till filmverksamhet i Skylten.

Det finns en vilja från kultur- och fritidsnämnden att det ska finnas möjlighet både att se och skapa film. Ett annat alternativ som rapporten tagit fram var byggandet av ett helt nytt filmhus.

– Det är en väldigt intressant idé, men eftersom det kräver ganska mycket resurser så kommer det att bli en en prioriteringsfråga och något vi kommer att diskutera i förhållande till andra saker. Om det ska byggas ett filmhus krävs det ytterligare en utredning med nya frågor: var det ska ligga, hur stort det ska vara och så vidare. Jag utesluter det inte, men det kommer inte att ske nu. Det blir en fråga för dem som sitter nästa mandatperiod, sa Cecilia Gyllenberg Bergfasth.

Konstnären Björn Svensk har sin ateljé i huset mitt emot det stora Skyltenhuset. Han tittade på de nya ateljéerna på våning tre.

– Jag tror att det blir bra det här. Det är kul att man satsar på området som ju är stadens enda kvarlevande industriområde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!