Festivalen på Skylten laddar inför helgen

Lokal ölprovning, hamburgare från Ydre och massor av musik. På fredag är det dags för årets upplaga av "Festival of the midnight sun" på Skylten i Linköping, och det finns en del nyheter.

Bilder från förra årets festival. En av årets nyheter är att området har byggs om.

Bilder från förra årets festival. En av årets nyheter är att området har byggs om.

Foto: Carl Stenlöv

Linköping2023-08-30 18:00

– Jag är taggad inför helgen, det känns riktigt kul. Man sover lite för lite just nu bara, säger festivalgeneralen Kaj Sivervik.

Han är mitt uppe i sista fixandet inför helgen. Fredag 16.00 drar de igång och festivalen avslutas vid midnatt på lördagen. Välkända namn som Jakob Hellman, Bob hund, Familjen, Felicia Takman och Avantgardet kommer till Linköping för att spela för publiken. Totalt är det 28 akter som ska framträda.

– Det är lite annorlunda från förra året. Jag skulle inte säga att det är så stor skillnad på artisternas storlek, men det är kanske lite mer folkliga artister på många sätt i år. Bob Hund har varit en drömbokning för mig.

Det är inte bara artisterna som är nya i år. Kaj Sivervik berättar att de har försökt bygga om området ganska mycket också. De tycker att hela upplevelsen av festivalen är viktig, inte bara vilka artister det är. De har även jobbat med maten och drycken som kommer att finnas på området.

– Nu samarbetar vi bara med lokala bryggerier. Det är en del i vårt led att bli lokalproducerade. Vi vill ha så mycket som möjligt från staden eller regionen. Vi fokuserar på den frågan och försöker tänka på långsiktigheten. Det är ett hållbarhetsperspektiv som inte bara handlar om klimat utan allt det andra också, hur vi hanterar vårt närsamhälle.

Centralbryggeriet från Linköping kommer till exempel att finnas på plats och de kommer att arrangera ölprovning. Vad det gäller maten så menar Kaj Sivervik att de vill fortsätta utvecklas lokalt där också, även om de redan kommit en bra bit på vägen.

– En mataktör som är väldigt intressant är Kalvefall från Ydre. Deras burgare ska vara fantastiska. Någon form av viltkött för köttätarna, men sedan har de också experimenterat fram en veganburgare som tydligen ska vara något extra.

Än så länge har det sålts 500-600 biljetter till festivalen. Festivalgeneralen hoppas på att det ska bli runt 1 000 personer på området.

– Man vet ju aldrig hur saker utvecklas i dessa tider. Folk köper senare och senare. Vi har kollat på statistik från alla våra festivaler och 75 procent av biljetterna säljs de två sista veckorna, säger Kaj Sivervik.

Innan vi lägger på passar han på att påminna om festivalens efterfester på Platens bar som är gratis för alla festivalbesökare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!