Avgångsklassen från kanidatutbildningen Slöjd, hantverk och formgivning på Linköpings universitet har haft friheten att utveckla sina examensarbeten efter eget huvud, och följaktligen är det ett brett spektrum av föremål och inriktningar som visas i Nya galleriet på Östergötlands museum.
Kristina Larsson har arbetat ett och ett halvt år med att utveckla ett diamantformat smyckeskrin, med olika fack och smarta sätt att förvara örhängen, ringar och halsband. I hennes monter finns även vaser i trä som håller vatten, och tunna, tunna uppläggningsfat. Hon har redan startat ett företag och är redo att börja leta återförsäljare. Produktionen står hon för själv.
– Jag vill kunna leva på mina produkter, och nu gäller det att få upp tempot i hantverket, säger hon.
Materialet är ek, al och björk med detaljer i bladguld. Kristina Larsson låter träets små skavanker, som kvistar, vara kvar eftersom hon menar att det ger föremålen personlighet.
– De blir unika på sitt eget sätt.
Sarah Ala Blyborg har sin monter precis intill, men där är inriktningen en annan. Hon inspireras av cosplay och har sytt en kattdräkt med vit päls och långa bruna, kaninlika, öron. Ofta utgår hon från karaktärer som redan finns, men här är det hennes egen person som är utgångspunkten. Hon ser katten Slab som sitt alter ego, och namnet är bildat av hennes initialer.
– Slab är en extrem version av mig själv. Den har mina känslor, fast uppskruvade, säger hon.
Efter utbildningen tänker Sarah Ala Blyborg läsa mönsterkonstruktion för att lära sig mer om hur man bygger upp kläder. Hon har arbetat med teatergrupper tidigare och vill gärna fortsätta i den riktningen.
Utställningens kanske mest färgsprakande monter tillhör Ebba Ida Löfgren. Hon fokuserar på broderi och hämtar idéer från Dalarna och den långa tradition med folkligt måleri och böljande kurbitsformer som finns där.
– Jag gillar färgen, formen och det naivistiska i dalamåleriet, säger hon.
Till utställningen har hon gjort brudkronor, brudtäcke och flera brudkuddar. På kuddarna kunde brudparet sitta fint och slippa få träsmak av de hårda kyrkbänkarna.
– I vissa fall hade man till och med brudkuddebärare som tog dem till kyrkan. Bröllopet var ett tillfälle när man ville visa upp vad man hade råd med, och textil var dyrt förr, säger Ebba Ida Löfgren.
I framtiden siktar hon på att arbeta med till exempel rekvisita och attribut.
"Ting & Tankar, del 9 – Creators of things and thoughts" öppnar 8/5 på Östergötlands museum.