Så här års tänker jag alltid på Fröding. "Ja vårn, ja, ja vårn, ja, tjong fadeladeli, dä ä e fina ti!", nynnar jag när jag cyklar till jobbet förbi piassavakvastarna som dansar så att gruset ryker och lämnar en liten fläck av prydlig trottoar framför butiksdörrarna.
Tjong fadeladeli.
Funderar på att starta en dikttävling, med kärleksdikter. Även om Babel redan gjort det och Liljevalchschefen fick ställa in prinsessdiktandet.
Vad tycker ni om idén?
? ? ?
Grunnar just nu också på begreppet "distribuerat tänkande" som jag lärde mig på Tema kommunikation i Linköping för några år sen. Det handlar om att tänka tillsammans, dra nytta av varandra och i dialog komma fram till lösningar.
Om 1900-talet hörde till det ensamma geniet, så hör 2000-talet till det distribuerade tänkandet.
Ingen tänker ut nåt helt själv, inte genier som Picasso, Hemingway och Selma Lagerlöf heller. Alla ingår vi i en kedja av tankar, i strömningar, i en tid.
Extra tydligt blir det med de exploderande sociala medierna. Och i det "nya" samspelet mellan oss mediefolk och er läsare. Vi jobbar liksom ihop. I en böljande process. Kommunikationsmodellen med en sändare och en mottagare är totalt passé.
? ? ?
Då landar vi i Correns bokcirkel. Snacka om distribuerat tänkande. Även på deras blogg som jag varmt rekommenderar (corren.se/kultur). Här finns fördjupande inlägg om böckerna, men också trådar som handlar om recensentens roll, om stad kontra landsbygd. Ja, ett hyperintressant, bildat samtal, kan man säga. Som alla med en dator faktiskt kan dyka in i. Gör det!
I Correns bokcirkel blev stämningen varm och tillåtande från första stund, fast deltagarna inte kände varandra. Den leds av vår litteraturkritiker Jakob Carlander, som ju också är samtalsterapeut, och jag frågade om hans tre bästa tips till dig som vill starta en egen bokcirkel. Här är de:
1. Gå inte laget runt. Då blir man bara ångestfylld, tänker på vad man ska säga själv och glömmer att lyssna på de andra. Dra lappar istället så att turordningen kommer slumpvis.
2. Läs flera recensioner av boken. Du upptäcker snart hur olika recensenter och läsare kan uppfatta en bok. Då blir det mindre skämsigt och frustrerande att ni tycker olika om boken i cirkeln.
3. Innan ni skils åt, låt var och en reflektera kort över hur samtalet förändrat er bild av boken, författaren och själva berättelsen.
? ? ?
Mejla gärna och berätta om ni inspirerats av Correns bokcirkel och startat en egen.
Och det där med kärleksdikterna, det återkommer jag till.
Tjong fadeladeli.
ÅSA CHRISTOFFERSSON
asa.christoffersson@corren.se