Sedan starten 1965 har den brittiska tävlingen Wildlifephotographer of the year vuxit till en händelse som lockar fotografer från hela världen. Bakom tävlingen står Naturhistoriska museet i London och BBC Worldwide. I potten för vinnarna ligger en summa pengar, men kanske framför allt möjligheten att nå ut med bilderna till miljontals människor. Förutom att fotografierna visas i London, går även utställningarna på turné över världen.
På söndag öppnar utställningen med 2013 års bästa foton på Östergötlands museum. Det är fotografer från 31 nationer som visar bilder från 42 olika länder. I de yngre åldersklasserna finns två svenskar: Anton Lilja från Byske utanför Skellefteå fick en topplacering i åldersklassen 11–14 år med sin finstämda bild av en brunbjörn, och Sander Broström från Lund fångade en rödstjärtadjakamar på bild under semestern i Trinidad och Tabago, vilket gav en framskjuten placering i åldersklassen 15–17 år.
Utställningen innehåller både dokumentära bilder, och foton där det konstnärliga uttrycket har varit huvudsaken.
Reglerna kring hur fotografierna tas är många.
– Bilderna får inte visa husdjur, tamdjur eller djur som används i ett kommersiellt syfte. De vilda djuren får inte stressas, och inte lockas med levande bete, säger Lena Lindgren, museipedagog, när hon visar runt på utställningen.
Det finns även strikta regler för hur bilderna får efterbehandlas.
– Fotograferna får ta bort fläckar, tona, ändra färgnivåer, bygga ett panorama av flera bilder och så vidare, men de får inte klippa och klistra. De får alltså inte tillåtet att till exempel montera in ett djur från en annan bild. Fotograferna måste också kunna visa upp originalfotot för juryn, så att den har möjlighet att se hur bilden har förändrats, säger Lena Lindgren.