- Det är fantastiskt spännande för det här är en mycket ovanlig barnbok. Det finns ingen barnbok som utforskar begreppet kreativitet, utan det är något helt nytt, säger författaren Martin Widmark.
Att prata om kreativitet som något som händer i hjärnan är inte så spännande. Men om man gör en saga av det blir det konkret och på så sätt tillgängligt för barn, tror Martin Widmark. I boken beskrivs lusten att skapa med tre orgier som dansar. Orgierna är påhittade kreativa väsen som sprider glädje och skaparlust var helst de hamnar. Sagan problematiseras när orgierna stängs in och utnytjas. Orgierna är självupplevda av Louise Hoffsten som varit med och gjort musiken till sagan.
- De kom till mig när jag var väldigt liten och satt och ritade. Men när jag blev vuxen dog och försvann de på grund av alla krav. När jag sedan hamnade i en livskris och blev väldigt sjuk, då plötsligt kom de tillbaka. Då insåg jag hur viktiga de var för mig och hur dött och tråkigt det var när de försvann, berättar Louise Hoffsten.
I hennes bok "Blues" finns det ett passage där hon skriver "då kände jag åter hur orgierna dansade". Det var utifrån den formuleringen som Martin Widmark fick idén till sagan och samarbetet med Louise Hoffsten. Dessutom medverkar Georg Riedel och Peder af Ugglas musikaliskt.
"Där Orgierna dansar" är precis nysläppt och onsdagens klassbesök var lite av ett releaseparty. Martin Widmark och Louise Hoffsten är båda Linköpingsbor från början och de tyckte att det passade väldigt bra att träffa musikklasserna på Folkunga. Eleverna där jobbar med skapande varje dag, berättar Martin Widmark.
Klasserna 4A och B har sedan en månad tillbaka arbetat på olika sätt med boken inför författarbesöket. De har till exempel fått skapa nya beskrivande texter utifrån bilder i boken, i engelskan har de målat familjeträd och dessutom har en del av eleverna komponerat egna låtar i musiken, berättar Karin Uhrberg, en av mentorerna för 4A.
I klassrummet är det liv och rörelse. Tillsammans pratar de om lusten att skapa och hur man kan berätta något genom texter och musik. Många ivriga händer i luften leder till frågestund med både stora och små frågor som "vad har du för hobbies" och "vad händer när huvudet blir tomt?" När det inte finns någon kreativitet eller någon lust. Helt enkelt när orgierna slutat att dansa? Något som enligt Louise drabbar alla med kreativa yrken ibland.
- Då är det viktigt att göra något annat för en stund för att komma bort från kravet att skapa. Som att snickra eller att gå ut i skogen. Om jag inte hör några melodier i huvudet kan det vara jättebra att lyssna på hur fåglarna sjunger, berättar Louise.
Men det är inte tomt i huvudet bland eleverna. De imponerar på Martin och Louise med sina kreativa texter, bilder och musik.
- Det var väldigt viktigt att få komma hit och möta barnen och få se hur de tar hand om sin kreativitet och hur de har uppfattat sagan, tycker Louise Hoffsten.