Hon får jazzlegendarens stipendium

Musikern och kompositören Olimpia Dynarek Olsson får Gunnar Hoffstens musikstipendium 2019.

Olimpia Dynarek Olsson får Gunnar Hoffstens musikstipendium 2019.

Olimpia Dynarek Olsson får Gunnar Hoffstens musikstipendium 2019.

Foto: Privat

Linköpings kommun2019-11-07 22:00

Stipendiet instiftades av musikern och orkesterledaren Gunnar Hoffsten (1923–2010) från Linköping och är på 40 000 kronor. Det förvaltas sedan hans död av Gunnar Hoffstens barn.

– Grundtanken är att hjälpa musiker som står på tröskeln till ett professionellt musikerliv, säger Lars Hoffsten, son till Gunnar Hoffsten.

Årets motivering lyder: "Olimpia Dynarek Olsson får Gunnar Hoffstens musikstipendium 2019 för hennes mångsidighet både som musiker och kompositör. Med målande melodier, energisk improvisation och ett starkt samspel skapar Olimpia en färgsprakande värld av jazz och fri impro."

Årets stipendiat blev mycket överraskad.

– Jag blev otroligt glad. Det känns ärofyllt att få ett så fint stipendium, säger Olimpia Dynarek Olsson som befinner sig på turné i Indien.

Vem är Olimpia Dynarek Olsson?

– Jag är kompositör och pianist, bosatt i Göteborg. Jag studerar sista året på Högskolan för scen och musik och är främst verksam med min septett Olimpias Orkan samt spelar i olika band med varierande genrer. Förutom musiken är jag aktiv i olika forum som stärker personer som stammar då jag själv stammat sen jag var liten. 

Hur ser din musikaliska bakgrund i Linköping ut?

– Jag började att spela piano som 10-åring och gick på Linköpings musikklasser samt tog pianolektioner. Jag började med klassiskt piano och fortsatte sedan att spela mer och mer improviserat och dra mig mot jazz på kulturskolan. Kulturskolan var jätteviktig för mig. Jag fick möjlighet att utvecklas där och utforska vad musik betyder för mig och påbörja en väg mot att hitta min egen röst. 

Du är på turné i Indien. Det låter både spännande och udda. Hur kommer det sig?

– Jag var på en turné i Indien för tre år sedan med ett band som heter Funky Flakes och träffade där Arun Sivag som jobbar med kulturutbyten. Han frågade om vi vill komma på turné med Olimpias Orkan och det ville vi verkligen! Det är en så oerhört spännande upplevelse. Vi spelar på skolor, bröllop, hotell, och festivaler samt får lära oss klassisk indisk musik, väldigt roligt!

Vad ska du använda stipendiet till, några planer?

– Ja, jag funderar på att använda det till skivinspelning. 

Förra årets stipendiat var musikern och konsertarrangören Richard Daun. Tidigare stipendiater är bland annat tonsättaren Daniel Ralphsson, operasångerskan Anna ­Arthursson, filmmusikkompositören Ludwig Göransson och musikern Mikael Fall.

Olimpia Dynarek Olsson får Gunnar Hoffstens musikstipendium 2019.
Olimpia Dynarek Olsson får Gunnar Hoffstens musikstipendium 2019.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!