Lovande ungdomar får musikstipendium

För andra året i rad delar Linköpingsmusikernas kamratförening ut stipendium till unga lovande musiker. Det firas med konsert.

Cellisten Ludvig Valter, 12 år, är årets yngsta stipendiat.

Cellisten Ludvig Valter, 12 år, är årets yngsta stipendiat.

Foto: Privat

Linköpings kommun2019-09-03 17:00

Platsen är Missionskyrkan på lördag och den här gången är det sju stycken ungdomar mellan 12 och 19 år som får 5000 kronor var ur Linköpingsmusikernas stipendiefond.

- Det var så många bra och svårt att välja så vi beslutade att ge de här sju duktiga ungdomarna stipendiet, säger Christer Öjdemark från Linköpingsmusikerna.

Totalt var det 11 ungdomar som sökt stipendiet och som var på audition. De som togs ut och som framträder vid konserten i Missionskyrkan på lördag är Mia Zhao (piano), Linköping, Ulla Abbas (sång), Linköping, Anders Luong (piano), Linköping, Lukas Hellman (trombon), Linköping, Ludvig Valter (cello), Linghem, Jacob Stribrny (jazzpiano) Mjölby, Axel Skördeman (trummor), Linköping.

- Det kommer nya begåvningar hela tiden så nu räknar vi med att köra på så här. Vi hoppas att vi kan höja stipendiesumman också, säger Christer Öjdemark.

Basen till stipendierna utgörs fortfarande av Linköpingsmusikernas bok om Dansorkestrar i Linköping under tre decennier och CD-boxen med samma namn. Båda utgåvorna säljer fortfarande bra och nya upplagor är på gång.

 - Vi arbetar ideellt för att bevara och främja musiklivet i Linköping och det är kul att gensvaret från Kulturskolorna i västra länsdelen är större denna gång. Förra gången visste de nog inte riktigt vad det här var, säger Christer Öjdemark.

Stipendiet delas ut av Linköpings borgmästare Lars Vikinge och medverkar under konserten gör också Salongsorkestern från Kulturskolan i Linköping.

Mia Zhao, piano, är en av årets ungdomsstipendiater.
Mia Zhao, piano, är en av årets ungdomsstipendiater.
Karta: Missionskyrkan i Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!