Matilda vill synliggöra psykisk ohälsa

Med fotoutställningen "Psynligt" vill Matilda Gerdin Detterfelt sätta fokus på ett tabubelagt ämne.

Matilda Gerdin Detterfelt framför två av sina fotografier i utställningen. Den högra, "Rainy days" har Linköpings kommun köpt in och ska ställas ut på Passagen senare i höst.

Matilda Gerdin Detterfelt framför två av sina fotografier i utställningen. Den högra, "Rainy days" har Linköpings kommun köpt in och ska ställas ut på Passagen senare i höst.

Foto: Johan Rödin

Linköpings kommun2019-10-02 20:00

Fjorton svartvita bilder, flera av dem mörka och dramatiska, möter besökarna på Skylten. Bakom utställningen, som visas till och med lördag, står 17-åriga Linköpingstjejen Matilda Gerdin Detterfelt. 

Utställningsamnet "Psynligt" är hämtat från hashtaggen och kampanjen som arbetar mot fördomar kring psykisk ohälsa.

– Jag tyckte det passade bra. Det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Jag är själv drabbad av PTSD (Posttraumatiskt stressyndrom), berättar Matilda.

Fotointresset har funnits där sedan hon fick sin första kamera i sjätte klass. Och sedan ett par år tillbaka har hon haft flera uppdrag som porträttfotograf. Men i "Psynligt" är det fotografisk konst som gäller. Syskon och vänner har fått agera modeller.

– Varje bild förmedlar en speciell känsla. Jag tycker att det är så viktigt att lyfta det här ämnet.

Varför?

– För att det fortfarande är så mycket mer tabubelagt att prata om psykisk ohälsa än om fysiska sjukdomar. Varje år dör det 300 personer i trafiken medan 1 500 dör i suicid. Inom trafiken har myndigheterna en nollvision men det görs inte lika mycket för att suicidsiffran ska gå ner.

Matilda läser andra året på MTU Mediagymnasium.

– Skolan har varit väldigt stöttande och också varit med och sponsrat utställningen, berättar Matilda, som kunde glädja sig åt en lyckad vernissage för ett par veckor sedan.

– Det kom säkert 100–150 personer. Det blev väldigt lyckat.

Och mer än hälften av bilderna har hon redan sålt.

– Linköpings kommun har köpt en av dem. Den kommer att ställas ut på Passagen 21 november till 1 januari.

Mer om Matilda

Instagram: @gerdinfotografi

Hemsida: matildag.detterfelt@myportfolio.com

Karta: Skylten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!