De är årets unga berättare – sex östgötar prisas

Under bokmässan TellUs i Linköping tillkännages vilka som blir årets unga berättare. Sex unga östgötska skribenter prisas under lördagen.

Jessica Forslund, Gabriella Arwidsson, Johan Dahlskog, Marcus Hegefors (stipendiat) och Marcus Hägglund får pris som årets unga berättare i Götabibliotekens och Regionbibliotek Östergötlands tävling.

Jessica Forslund, Gabriella Arwidsson, Johan Dahlskog, Marcus Hegefors (stipendiat) och Marcus Hägglund får pris som årets unga berättare i Götabibliotekens och Regionbibliotek Östergötlands tävling.

Foto: Pressbild

Litteratur2022-12-10 09:00

Sedan 2006 har tävlingen Unga berättare funnits och det är Götabiblioteken (folkbiblioteken i länets kommuner) som arrangerar den tillsammans med Regionbibliotek Östergötland. Alla som är bosatta i länet eller Tranås och är mellan 16 och 30 år kan delta i novelltävlingen. Vinnarna utses av en jury och i år är de sex stycken: 

Gabriella Arwidsson, 18 år från Valdemarsvik, som skrivit "Pasta med tomatsås". 

Johan Dahlskog, 28 år från Norrköping, som skrivit "Det växande huset".

Matilda Eriksson, 24 år från Linköping, som skrivit "Det värsta möjliga". 

Jessica Forslund Reis, 30 år från Linköping, som skrivit "Loch Lomond".

Marcus Hegefors, 28 år från Linköping, som skrivit "Sommar 16".

Marcus Hägglund, 17 år från Norrköping, som skrivit "Dolcetto".

Marcus Hegefors tilldelas också en särskild utmärkelse, det årliga skrivarstipendet för att gå på skrivarkurs på en folkhögskola. 

Tävlingens jury har i år utgjorts av Arvid Harju som är skolbibliotekarie i Linköping, Christine Åström som är biblioteks- och kulturchef i Ydre, Ingrid Loeld Rasch från Regionbibliotek Östergötland, Gertrund Hellbrand som är författare från Vikbolandet, Maria Fagerberg som är författare från Linköping samt förra årets skrivarstipendiat Emma Leifler. 

På corren.se, nt.se och mvt.se kan man nu läsa alla vinnarnovellerna, juryns motiveringar samt vinnarnas tankar om sitt eget författande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!