Digital bokmässa satsar på svensk litteratur

När Bokmässan blir digital på grund av coronapandemin ligger fokus främst på svenska författare – och samtal om allt från Black lives matter till klimatet. Men den ekonomiska smällen för mässan är stor.

För första gången på 35 år blir Bokmässan i Göteborg helt igenom. Bild från Bokmässan i fjol.

För första gången på 35 år blir Bokmässan i Göteborg helt igenom. Bild från Bokmässan i fjol.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Litteratur2020-08-25 12:25

För första gången på 35 år blir Bokmässan i Göteborg en helt igenom digital tilldragelse. På fyra månader har man utvecklat en play-tjänst, där hela mässan ska utspela sig.

– För oss har det aldrig varit ett alternativ att ställa in. Vi tycker att det är oerhört viktigt att vi som bokmässa tar ansvar för att litteratursamtalen får fortgå, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan, som berättar att omställningen har varit intensiv.

Under fyra dagar kommer 140 digitala studiosamtal att hållas och totalt medverkar cirka 440 författare, forskare och sakkunniga. Allting går att följa digitalt, helt gratis. Ämnen man lyfter är till exempel det amerikanska valet, klimatet och coronarelaterade frågor och bland dem som medverkar syns exempelvis Majgull Axelsson, Camilla Läckberg och Klas Östergren.

– I Bokmässans mängd är utmaningen alltid att lyfta fram alla författare. Men i år är det lite mer koncentrerat och nu kanske debutanterna kan få lite mer ljus på sig, säger Frida Edman.

Rushdie medverkar

Sydafrikas medverkan som temaland skjuts upp, även om några inslag finns kvar, som poesiläsningar från Johannesburg och Kapstaden. Från New York medverkar också fem författare i inspelade samtal, bland andra Salman Rushdie och Jacqueline Woodson.

TT: Är ni rädda för att folk är trötta på digitala evenemang vid det här laget?

– Inte på det sättet som vi gör programmet. Det kan finnas en trötthet på zoomsamtal. Men vi har satsat hårt på att göra tv-liknande produktioner, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan.

Årets teman är digital kultur och det läsfrämjande "Läs! läs! läs!", och man samarbetar bland annat med e-sportvärlden för att intressera unga för berättelser. Förhoppningen är också att årets arbete blir en investering i en allt mer digital bransch.

Ekonomisk smäll

70 procent av förlagen har bokat om sin medverkan till 2021. Men biljettintäkterna uteblir i år och den ekonomiska smällen är hård, enligt Frida Edman.

– Det är min förhoppning att vi inför en framtid får ta del av det kulturstöd som kulturministern nu skissar på. Men vi är också beroende av att vi under 2021 kan arrangera en bokmässa under normala omständigheter.

Fakta: Bokmässan 2020

Årets Bokmässa hålls i två delar. Bildningshubben pågår mellan 24–25 september och riktar sig främst till lärare, skolpersonal och bibliotekarier – men också en intresserad allmänhet. Här pratar man utifrån spåren "demokrati, lärandet och morgondagen". Bland annat samtalar Jason Timbuktu Diakité, Elin Ek, Birgitta Ohlsson, Matilda Westerman och Elaine Eksvärd om böcker som ger unga kraft.

Bokmässans litteraturfestival pågår 26-27 september och består av sex programspår: crimetime, hjärnan, samtiden, idéerna, livet och litterär salong.

Svenska deltagare är bland andra Majgull Axelsson, Alex Schulman, Åsa Linderborg, Lina Gustafsson, Gina Dirawi, Maria Gunther och Martin Hägglund. De författare som deltar från New York är: Jacqueline Woodson, Ben Lerner, Jonathan Safran Foer, Valeria Luiselli och Salman Rushdie.

Hela programmet finns att ta del av på bokmassan.se från den 25 augusti. Studiosamtalen sänds via Bokmässan Play 24–27 september. Men varje inslag har också en så kallad mediepartner, som sänder samtalen.

Man har engagerat både produktionsbolag och erfarna programledare som ska hålla i litteratursamtalen, bland andra Daniel Sjölin och Alexandra Pascalidou.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!