Prövande dag på Lunnevad

Över Lunnevad strålar vårsolen. Inne i folkhögskolan är stämningen spänd. Det är nu hundratals ungdomar kommer hit för att provspela.

Cool. Rebecca Herkel från Nässjö är väldigt nöjd med sitt första år på Lunnevad.

Cool. Rebecca Herkel från Nässjö är väldigt nöjd med sitt första år på Lunnevad.

Foto: Jeppe Gustafsson

LUNNEVAD2015-04-30 06:00

Evelina Enestig vill inte bli fotograferad av Corren. Inte än. Hon står i ett av övningsrummen och väntar på sin tur. Hon lovar att prata med oss, men inte än, inte förrän hon spelat för jurygruppen.

Från alla rum hörs saxofoner. Här provspelar de som söker till jazzlinjen. De som spelar klassisk musik gör sina test i en annan del av skolbyggnaden, medan folkmusikerna passande nog traskat iväg till en liten röd stuga.

Veronika Borgström från Tranås står redo i korridoren, med sin saxofon i famnen. När dörren slås upp tar hon sitt första steg mot att bo och studera och spela musik hela dagarna i Lunnevad. Omkring 270 unga musiker är kallade att provspela. 30 eller fler kommer in till hösten, det exakta antalet beror på hur många ettor som stannar och går andra året.

Rebecca Herkel från Nässjö vet hur det känns, för hon genomgick samma process för ett år sedan.

– Det var väldigt god stämning. Jag blev väl mottagen. Det är klart att det är nervöst, men det var ingen negativ upplevelse, säger 19-åringen som spelar trumpet på den klassiska linjen.

Nu är hon med och bedömer nya trumpetare som söker till skolan. I ett rum en trappa upp väntar andra elever, jazzläraren Leif Segerberg och en komptrio på att få höra hur Evelina Enestig låter.

Medan hon provspelar hälsar vi på hos konstlinjen. De som söker dit behöver ju inte spela för en jury, men däremot måste de göra ett teckningsprov på plats.

Och Jakob Larsson, som snart går ut konstlinjens andra år, har faktiskt nyss musicerat för en jury. Han visar sina udus, afrikanska instrument av bränd lera, som stora bulliga vattenkrus med ett extra hål. En udu har han sålt till en kille på folkmusiklinjen.

– Jag var på intervju på konstfack nyligen, och då hade jag med mig en av de här trummorna. Jag spelade lite för lärarna, och det tyckte de om, berättar han.

När vi återvänder till huvudbyggnaden kommer Evelina Enestig ut med sin saxofon, sjunker ned i en soffa, lägger in en snus – och andas ut.

– Det kändes bra. Jag har sökt några skolor nu, så jag börjar få rutin, berättar hon.

Till skillnad från många andra sökande kommer hon inte direkt från gymnasiet. Hon har jobbat några år i hemsjukvården.

– När jag kom tillbaka efter semestern och skulle ställa om mig till nattarbete igen så kände jag att, nej, jag måste göra något kul!

Spelat saxofon har hon gjort sedan tioårsåldern. Nu har hon samma mål som trumpetaren Rebecca: att bli musiklärare. Ett år på Lunnevad kan vara början på en helt ny karriär.

Lunnevads folkhögskola

En av Sveriges äldsta folkhögskolor, startad 1868.

Belägen inte långt från Vikingstad, mellan Linköping och Mjölby.

Ägs och drivs av Region Östergötland.

Musiklinjen har cirka 60 elever, fördelade på tre inriktningar: klassiskt, jazz och folkmusik.

Konstlinjen är tvåårig och tar emot 45 elever.

Danslinjen är ettårig och tar in 18 elever.

Allmän kurs har 50–60 elever.

Dessutom finns en allmän kurs för elever med psykiatriska funktionshinder.

Musik- och konstlinjerna är förberedande och kan vara ett steg mot studier på högskolenivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!