Lockande läsning vid lägerelden

Mysfaktorn är hög i gympasalen på Tokarpsskolan. Flera tält skymtar i ljuset från lägereldar och utrustade med ficklampor läser ett gäng tonårskillar högt för en samling storögt lyssnande lågstadiepojkar från Kärna.

Läsäventyr. Idrottshallen på Tokarpsskolan förvandlades till ett tältläger under ett läsprojekt i veckan. Här läser Erik Oscarsson från årskurs nio högt för  tredjeklassarna Filip Allert och Axel Brimalm Colliander.

Läsäventyr. Idrottshallen på Tokarpsskolan förvandlades till ett tältläger under ett läsprojekt i veckan. Här läser Erik Oscarsson från årskurs nio högt för tredjeklassarna Filip Allert och Axel Brimalm Colliander.

Foto: Mikael Svensson

Malmslätt2014-11-15 08:00

Undersökning efter undersökning visar att läsningen bland pojkar minskar. Lägereldsläsningen i Malmslätt är ett försök att ändra på det. Idén kommer från skolans slöjd- och engelsklärare Bernt Rudholm. Han fick inspirationen under ett studiebesök på en skola i Wales där man under flera år låtit äldre pojkar läsa högt för yngre skolkamrater.

– Det är ett bra sätt att låta killarna i nian vara förebilder för pojkarna i trean. Lite som när fotbollslandslaget går ut på plan inför en landskamp och håller varsin knattespelare i handen, förklarar han.

Rektor Jens Rosenqvist var direkt med på noterna och planeringsarbetet drog igång. Ett bidrag från stiftelsen Tornbylyckorna täckte inköp av tält, ficklampor, böcker och material till låtsaseldarna.

Som högläsningsbok valdes – efter förslag från en av niondeklassarna – "Hit och dit men ganska långt bort" av Johan Alhofs. Ett fantasifullt äventyr om Räven, Stora Älgen, Pytteälgen och Ugglan, där språket och orden spelar en viktig roll.

"Här ser du ett segt bacon som inte går av för konservöppnare", läser Erik Oscarsson från 9D med stor inlevelse. Tätt intill honom i tältet sitter fem 9-åriga killar och lyssnar koncentrerat. I de andra tälten är det samma sak, de äldre eleverna lyckas verkligen fånga de yngres uppmärksamhet.

– Jag tror att det är ett bra sätt att komma in i berättelsen, när någon som de tycker är lite cool läser för dem, säger Erik Oscarsson.

Själv läser han en hel del, men erkänner direkt att han nog inte tränat högläsning som han borde inför lägereldsövningen.

Men det är ingenting som varken jag eller tredjeklassarna märker. Det går hur bra som helst.

– Ja, han var snäll och det var jätteroligt, kommenterar Filip Allert efteråt.

Då har han och de andra cirka trettio barnen fått varsitt eget exemplar av boken att fortsätta att läsa själva. Och sedan avslutas övningen om några veckor när eleverna träffas igen för att prata om boken.

Både initiativtagaren Bernt Rudholm och rektor är mycket nöjda med dagens övning.

– Vi ska naturligtvis göra en ordentlig utvärdering men jag hoppas att det här ska bli en återkommande happening, säger Jens Rosenqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!