Bra samtal pånyttföder gamla tv-serier

Internet har gett oss en mängd bra forum för att diskutera tv. Så nu fräschas gamla tv-serier upp för det nya, samtalsivriga medielandskapet.

Mediekrönikan2016-02-26 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den nya Star Wars-filmen må vara den största popkulturella återförening som inträffat på den här sidan 00-talet, men i skuggan av den har en annan återuppståndelse utannonserats. Tv-serien "Gilmore Girls" kommer tillbaka med nya avsnitt, nio år efter sin sjunde och sista säsong. Seriens skapare, den gruvligt begåvade Amy Sherman-Palladino och hennes make Daniel, har tackat ja till att skriva fyra nya 90-minutersavsnitt för Netflix. Eftersom de båda, efter oenigheter med tv-bolaget, var bortkopplade från seriens sista – och därmed mycket sämre – säsong, har vi fans skäl att jubla.

En snabb resumé: "Gilmore Girls" sändes mellan 2000 och 2007 och handlar om Lorelai Gilmore och hennes tonårsdotter Rory. Lorelai som blivit gravid som 16-åring har rymt från sina överklassföräldrar för att uppfostra dottern på egen hand. De bor tillsammans i den lilla hålan Stars Hollow i Connecticut och seriens styrka ligger i en mängd udda karaktärer, engagerande relationer och en fantastisk och kvick dialog fylld av popkulturella referenser.

Men den förestående fortsättningen på "Gilmore Girls" hade aldrig varit möjlig om inte serien levt vidare på Internet. Precis som med andra just nu återupplivade tv-serier – t ex "Arkiv X" och "Twin Peaks" – har fansen fortsatt att diskutera dem på nätet. De har till och med skrivit nya, egna avsnitt. Under namnet ”Virtual Gilmore” fick "Gilmore Girls" ytterligare tre säsonger.

Men det ultimata beviset på seriens livskraft kom för två år sen då ett par amerikanska killar, Kevin T Porter och Demi Adejuyigbe, startade podcasten "The Gilmore Guys". Podden går igenom avsnitten i samtliga sju säsonger och har inte nått slutet än. Handlingen analyseras, de popkuturella referenserna avhandlas och klädmodet utvärderas. Podden har blivit så populär att flera av seriens skådespelare gästat den och några gånger har den sänts live för publik, som sjunger ledmotivet tillsammans. För ett fan är det höjden av gemenskap.

Det speciella är förstås att från och med i höstas handlar podden inte längre om en nedlagd tv-serie, utan om en återvändande. Bidrog podden till utvecklingen? Killarna själva säger sig inte tro det. Bara att den fått fansen att krypa fram ur sina gömmor. När serien sändes i original var inte Internet det utbyggda sociala nätverk det är i dag. Men suget efter att prata om den fanns då och finns fortfarande.

Riktigt bra tv-serier föder samtal. Och riktigt bra samtal pånyttföder uppenbarligen tv-serier.

Christel Valsinger är frilansskribent och tidigare radioproducent, bosatt i Linköping. Hon skriver mediekrönikan en gång i månaden och nås på christel.valsinger@gmail.com.

Medier