Mums-Måns nära segern

Årets Eurovision-trender är ballader, duetter och träd. Måns Zelmerlöw står ut med sitt fartfyllda solonummer, och Sverige har inte haft större segerchans sedan Loreen dansade barfota i Baku.Erik Wallsten guidar er genom finalens rekordmånga låtar, och hittar Sveriges främsta utmanare hos en osannolik bumeranggosse och tre ynglingar med guld i strupen.

WIEN 2015-05-21 
Sveriges Måns Zelmerlöw jublar på scen sedan bidraget Heroes gått vidare till final från semifinal två under Eurovision Song Contest 2015 i Wiener Stadthalle i Wien. 
Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

WIEN 2015-05-21 Sveriges Måns Zelmerlöw jublar på scen sedan bidraget Heroes gått vidare till final från semifinal två under Eurovision Song Contest 2015 i Wiener Stadthalle i Wien. Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

Foto: Jessica Gow/TT

MELLO2015-05-23 11:00

1. Slovenien

CC

Maaraya: Here for you

Vad är nu detta? En ny Marvel-skurk jag missat? Spastic Violin Woman? Och det är ändå en perifer fråga som totalt överskuggas av denna: LURARNA? Vill de se coola ut? Vill de utmana sig själva genom att ha en helt annat låt på medan de sjunger? Är de från vettet? Låten är dock helt okej om man blundar för alla övriga frågetecken.

2. Frankrike

CCC

Lisa Angell: N’oubliez pas

Nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort. Nejdå. Lisa och hennes beiga trumslagarpojkar sjunger inte om ett rivningskvarter utan om hur vi ska bygga upp det som våldet tar ifrån oss, men ändå aldrig glömma. Och hon gör det med en röst som heter duga.

3. Israel

C

Nadav Guedj: Golden boy

Guldgossen, Kung Kul, Doktor Underkroppsjuck. Kärt barn har många namn, men trampar runt i en billig charterrefräng vars enda hopp är att det faktiskt är årets enda i sitt slag. Vingar på skorna är tydligen allt vad du behöver för att ta dig till final i år.

4. Estland

CCC

Elina Born & Stig Rästa: Goodbye to yesterday

Stig Rästa är en cool snubbe som knåpat ihop ett kärleksdrama med skönt driv och trevlig retrostämning. Duettpartnern är tyvärr inte lika cool med sitt intensiva allvar och sin alltför skolade röst. Och till slut tröttnar man ju på gnället. Köp en väckarklocka, för tusan!

5. Storbritannien

CC

Electro Velvet: Still in love with you

Så här gör flickorna var de gå. Världens främsta popnation väljer överraskande att skicka ett nigdansande mer-är-mer-nummer med en öststatsdoftande mischmasch av tjugotalskabaret och disko, framfört av en musiklärare/coverartist och en ratad talangsåpetjej. Men budskapet är tydligt: kom ihåg reflexerna och scatsången när ni är ute efter 21, kids!

6. Armenien

C

Genealogy: Face the shadow

Tant brun, tant brun och tant brun fejsar skuggorna ihop med sin fyrarmade kompis. Gruppen med det sexiga namnet ”Släktforskarna” bjussar på överspänd dramatik som inte lyfter ens när hela släktträdet håller på att blåsa bort.

7. Litauen

C

Monika Linkyt? och Vaidas Baumila: This time

Minns ni Fame? Här har ni Litauens svar på den svenska succéduon, bara med Titti Sjöblom i stället för Jessica Andersson och en mycket sämre låt. Hur den låter? Tja, det går runt, kan man säga. Runt och runt och runt. Och runt.

8. Serbien

CC

Bojana Stamenov: Beauty never lies

Här har ni en festlig sång om att det är okej att vara olik. Budskapet illustreras med en berättelse om fyra ooande operettfäktare som till slut förlöser sina rätta jag när de ömsar skinn och i stället förvandlas till fyra ooande fåntrattar.

9. Norge

CCCC

Mørland & Debrah Scarlett: A monster like me

Grannarna skickar som vanligt en välklädd man med guld i strupe och disneyballad. Denna gång kompletteras han av en duettpartner med twist i stämman, en spännande låttext och några små, små skevheter i kompositionen som höjer intresset. Mycket bra!

10. Sverige

CCCC

Måns Zelmerlöw: Heroes

Showmässigt är det ingen som slår Sverige i kväll. Måns Linus på linjen-nummer är ett av Eurovision-historiens snyggaste, och sätter han bara tajmingen lika bra som hemma i Sverige kommer han att nå långt. Kombinationen med Guetta-beatsen, barnkören, Mums-Måns-leendet och det faktum att han är en av få balladlösa soloartister gör detta till en solklar vinnarkandidat.

11. Cypern

CCC

John Karayiannis: One thing I should have done

Är månne en känd centerpartistisk lokalpolitiker från Linköping som klätt på sig sina finaste Costello-glasögon och gjort en insats för vår allrakäraste charterö? Nej, kanske inte. Men Johns stillsamma ballad och behagliga stämma är skönt vilsam efter alla skriksångare.

12. Australien

CCCC

Guy Sebastian: Tonight again

Årets mest överraskande wild card. Australien har tagit inbjudan på allvar och skickat en av sina största superstjärnor. Guy levererar verkligen och bjuder på smittande sväng med kängurustuds i både stämband och formationsdans. Mycket klämmigt, men vad är nästa steg? Ska bumerangkastarna vara med i Schengen också?

13. Belgien

CCCC

Loïc Nottet: Rhythm inside

Så göra pojkarna var de gå. Det tar en liten stund att vänja sig vid den bugande mimgruppen och det märkliga uttalet, men sen är detta en fröjd av marschstuns, liggsång och stencool formationsdans. Jag unnar verkligen den unge Loïc lite rappapapp i kväll.

14. Österrike

CCC

The Makemakes: I am yours

Kombinationen skägg och ballad funkade ju förra året, men annars är det mesta sig olikt när värdnationen ställer sig på scenen. Allt är väldigt sympatiskt: den modesta scenshowen, den mjukriviga sångrösten och basistens kombination av Geezer Butler-look och dansbandskoreografi. Men trummisen måste ha fått frisyrordern lite sent.

15. Grekland

CC

Maria Elena Kyriakou: One last breath

Okej, hur ska vi översätta det här till svenska …? Tänk er att Ebba Witt-Brattström mitt i livet kommer på att hon vill ställa upp i ”Idol”. Tänk att hon vinner och sen av bara farten tar hem Melodifestivalen också. Litteraturprofessorn Maria Elena har gjort just den mycket intressanta resan. Mindre intressant är denna bleka rip-off på förra årets vinnarlåt.

16. Montenegro

CCC

Knez: Adio

Montenegros svar på Dan Ekborg slår sig ihop med violinist med grytlapp på huvudet och sjunger om prostata och rosmarin. Det är precis så fint som det låter, särskilt dansen i instrumentalsticket.

17. Tyskland

CC

Ann Sophie: Black smoke

Bondbrudswannabe i kroppsstrumpa stretchar framför blandade roschach-test och anammar ”Satellite”-Lenes unika tyskvariant av indieengelska. Bra försök, Anso, men nix – det blir inte Berlin-final nästa år.

18. Polen

CC

Monika Kuszy?ska: In the name of love

Smäktande och sövande. Väck mig när tvätten har torkat.

19. Lettland

CCC

Aminata: Love injected

Snyggt och modernt med knister och knarr i det elektrifierade arrangemanget. Till det en mäktig refräng och Aminatas sköna växlingar mellan skir huvudklang och mastigt bröstvrål. Lettlands första finalplats sen 2008 är mycket välförtjänt.

20. Rumänien

CCC

Voltaj: De la capat/All over again

Franska fotbollslandslaget från -98 har reunion med Fabien Barthez i spetsen och ger oss pampig och behaglig arenarock med intressant text. Den handlar om hur synd det är om alla rumänska barn som lämnas hemma när föräldrarna arbetar utomlands, och vi kan väl i alla fall låtsas att de inkluderar även sin tiggeritvingade romska befolkning i detta. Och annars kan vi fortsätta skämta om fotboll. Visst har Emmanuel Petit lagt på sig lite?

21. Spanien

CC

Edurne: Amanecer

”Men varför är dina bröstmuskler så stora, mormor?” ”Jo, det är för att jag ska kunna brottas med din nacke och ha dig som en liten fågel på axeln, lilla Rödluvan. Vad håller du själv på med, egentligen?” ”Skriker lite. Och visar publiken hur många poäng jag vill ha.” ”Hur många poäng vill du ha, lilla Rödluvan?” ”Tio. Ijääääijääääö!”

22. Ungern

C

Boggie: Wars for nothing

Nej, nej, somna inte! Kämpa! Håller ni bara ut i ett par minuter till får ni uppleva ett mycket fint budskap om hur vi bör bygga om vapnen till grönskande träd och hur ... zzz ... Äsch, typiskt.

23. Georgien

CC

Nina Sublatti: Warrior

Fantasykråkan Nina har slagit sina fjädrar ihop med svenska G:son och skapat denna aggressionsterapeutiska uttalsövning, full av blixtar och dunder och Conchita Wurst-vingar. Suggestivt men enerverande i längden.

24. Azerbajdzjan

CCC

Elnur Huseynov: Hour of the wolf

Det vet vi ju alla hur det kan vara i vargtimmen. Hur man lätt fastnar i läskiga skogen, endast i sällskap av några Gollum-åmande varg-wannabes med hår så superoxiderat att det satt sig på hjärnan. Förutom den inkännande texten är detta tjusigt och mäktigt, och Mums-Måns kompis Elnur kan sannerligen sjunga.

25. Ryssland

CCC

Polina Gagarina: A million voices

Polina och hennes 90-graderstvättade kompband har mötts av burop tidigare i veckan, men det är knappast på grund av scenprestationen. Hon har en mäktig, svenskskriven fredshymn och enormt bra tryck i rösten. Kan hon övertyga publiken om att jordgloben i slutposen symboliserar världsfred och inte världsherravälde är hon en het toppkandidat.

26. Albanien

C

Elhaida Dani: I’m alive

Albaniens Veronica Maggio skriker i slumpmässiga tonhöjder om hur den man som förstörde hennes drömmar är allt för henne. Jösses. Man får veta att man lever.

27. Italien

CCCC

Il Volo: Grande amore

The Three Tenors Teens ger oss stora röster och stor kärlek framför en fond av blandade byster. När världens undergång drar i gång i pompa och rök känns Ragnarök plötsligt inte alls särskilt fruktansvärt. Största hindret är att tittarna måste överleva 26 andra låtar av blandad kvalitet för att ens nå fram till detta. Mycket stark vinnarkandidat!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!