Kulturministern gillar Casanovas låt

Dansbandet Casanovas från Motala och Vadstena släppte nyligen låten "Mota Olle i grind (Amanda Lind)". Nu får de svar av kulturminister Amanda Lind (MP), som kallar låten "ett kreativt grepp".

Kulturministern Amanda Lind (S) tycker att Casanovas har gjort en medryckande och tänkvärd låt.

Kulturministern Amanda Lind (S) tycker att Casanovas har gjort en medryckande och tänkvärd låt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Motala/Vadstena2020-05-27 19:00

Jimmy Lindberg, gitarrist och sångare i Casanovas, upplever en brist på stöd från ansvarigt håll.

– Man har varit lite småirriterad: är det här den hjälp vi får? Det skulle komma pengar från staten men vi får inga pengar.

Amanda Lind säger att hon förstår Casanovas situation: 

– Själva kärnan handlar om att man träffas, lyssnar på livemusik och dansar tillsammans. Då har man drabbats hårt av både förbudet mot allmänna sammankomster men också av att vi behöver distansera oss socialt.

Kulturministern berömmer Motala/Vadstena-bandet för ett beslut de tagit:

– Jag måste säga att det var en väldigt fin insats från Casanovas att överskottet från den här låten går till Musikerförbundets krisfond. Det visar verkligen hur alla som engagerar sig för kultur i hela landet nu kan göra olika typer av insatser för att stötta. 

Amanda Lind uppmanar dansbanden att söka pengar från den halva miljard som finns till det fria kulturlivet. Enligt Lind jobbar nu Kulturrådet med att hantera ansökningar för att snabbt få ut pengarna.

– Och jag vet att många dansband har sökt stöd därifrån.

Hon uppmanar också igen dansband och andra kulturaktörer att undersöka möjligheten till få regeringens övriga företagsstöd.

– Som till exempel omsättningsstödet eller möjlighet till korttidspermittering.

Ministern säger att de nu har en fortsatt nära dialog med hela kultursektorn för att följa utvecklingen. Och låten har hon inget emot: 

– Ett kreativt grepp för att uppmärksamma den här tuffa situationen. Det är en medryckande låt som jag ibland finner mig själv gå och nynna på!    

Jimmy Lindberg i Casanovas uppger att de när de tidigare har sökt kulturstöd fått beskedet att de bara skulle få en symbolisk summa. 

– Vi har ju stått still så länge nu så vi har ju förlorat miljoner.

Han säger att kollegor nu lägger av en efter en.

– Och vi håller inte heller ut hur länge som helst, så illa är det ju. Vi har lyckats skjuta på leasingavtal och så, och några banklån har vi inte. Men vi är fyra stycken som ska ha lön varje månad.

Casanovas fortsätter med sina livesändningar som enligt Jimmy Lindberg ger dem deras enda inkomst, i form av ekonomiska gåvor från publiken. Sändningarna görs dock inte bara för pengarna.

– Vi visar att vi håller modet uppe och att den här skiten måste gå över. 

Dansbandet Casanovas släppte nyligen låten "Mota Olle i grind (Amanda Lind)".

Gitarristen och sångaren Jimmy Lindberg (bilden) säger att låten är som en vädjan till kulturminister Amanda Lind (MP).
Dansbandet Casanovas släppte nyligen låten "Mota Olle i grind (Amanda Lind)". Gitarristen och sångaren Jimmy Lindberg (bilden) säger att låten är som en vädjan till kulturminister Amanda Lind (MP).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!