Christel leder musikjury – men lämnar Nyponjuryn

"Jag dras alltid tillbaka till musiken. Allt som finns runt musikens kärna är intressant, spännande och lyfter livet till högre höjder". Så beskriver den mångsysslande Linköpingsbon Christel Valsinger sin kärlek till musiken.

Christel Valsinger är frilansjournalisten och musikproducent. Hon är andra halvan av bandet 500 mil.

Christel Valsinger är frilansjournalisten och musikproducent. Hon är andra halvan av bandet 500 mil.

Foto: Privat

Musik2020-10-15 15:00

Just nu är hon aktuell som ordförande i juryn för Musikförläggarnas pris. Priset är till för att lyfta svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare. 

Tillsammans med flera namnkunniga musikpersonligheter (bland andra Sabina Ddumba, Annah Björk och Caroline "Grant Cederlöf) har hon tagit fram de nominerade till det prestigefulla priset. 

När vi pratar med frilansjournalisten och musikproducenten Valsinger så är hon i slutfasen av att skriva motiveringarna till de som nominerats. 

– Jag vill att det ska bli så bra som möjligt och visa upp vad svenska låtskrivares talang och styrka varit, säger Christel Valsinger som varit ordförande i tre år.

Vilka som är nominerade offentliggörs under de kommande veckorna.

Valsinger berättar att det är en utmaning att utse nomineringarna.

– Vi har att göra med de allra största låtskrivarna som skriver internationella superhits. Men också låtar som inte får den där extrema kommersiella framgången, men som har ett stort värde här i Sverige eller konstnärligt, säger Christel Valsinger och fortsätter:

– Att försöka värdera dem mot varandra är extremt svårt, men också väldigt viktigt.

Drivkraften till att vara med och lyfta människor inom musiken tror hon kommer från många år som musikjournalist och låtskrivare i Pusjkins och 500 Mil. 

– Jag har mindre och mindre egenintresse. Och mer intresse för vad musik är och vad kvalité i musik och låttexter är för något. Man vill fånga vad som är här och nu. Vad har 2019/2020 varit musikmässigt i Sverige.

Majoriteten av utgivningarna färdigställdes innan pandemin som mer stoppat livespelningar än utgivningar. Därför har inte arbetet med priset påverkats av det rådande världsläget, men det står klart att prisutdelningen sker först nästa år. Då kommer alltså vinnarna för två år att presenteras.

– Så vinnarna får inte veta något förrän nästa höst. Då får alla nominerade lysa lite mer och längre, säger Christel Valsinger.

Valsinger bekräftar även att hon valt att hoppa av som ledamot i Lars Winnerbäcks stiftelse Kulturpriset Nyponet.

– Det har varit jättekul att lyfta det lokala kulturlivet. Att sätta ljuset på de som möjliggör kultur i linköping. Jag har gjort fem år med Nyponet och kände att det var dags att göra något annat, säger Valsinger.

Juryn för Musikförläggarnas pris.
Juryn för Musikförläggarnas pris.
Musikförläggarnas pris

Instiftades 2003.

Kategorier: Årets kompositör, Årets textförfattare, Årets internationella framgång, Årets genombrott och Årets låt som ska koras.

Juryn: Christel Valsinger (ordförande), Ametist Azordegan, Annah Björk, Magnus Broni, Lars Nylin, Sara-Märta Höglund, Axel Willner, Pär Wiksten, Moa “Cazzi Opeia” Carlebecker, Selen Özan, Caroline “Grant” Cederlöf, Sabina Ddumba, Janice Kavander

Priset har även en konstmusikjury. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!