Omtalad östgötsk artist livesänder på nationaldagen

Ionnalee från Linköping och Fågelsta är en av artisterna som uppträder i ett 24 timmars livesänt nationaldagsfirande.

"Down by the lake" heter en av låtarna på Ionnalees högaktuella spellista "Kronologi" på Spotify.

"Down by the lake" heter en av låtarna på Ionnalees högaktuella spellista "Kronologi" på Spotify.

Foto: John Strandh

Musik2020-06-05 17:00

Det är Svenska institutet som ligger bakom "Sweden live: national day @ home": en livesändning som startar kl 8 på morgonen, lördag 6 juni, och pågår i 24 timmar. Bland alla som deltar finns statsminister Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria – och artisten Ionnalee från Östergötland. 

“Jag blev tillfrågad av svenska institutet att medverka i årets nationaldagsfirande hemifrån p g a Covid-19. Jag håller just nu till i mina hemtrakter kring Omberg i Östergötland där jag växt upp och där jag just nu rustar ett gammalt hus. Här kommer jag rigga upp synthar i trädgården tillsammans med min kollega Claes Björklund och spela versioner av låtar som betytt väldigt mycket för oss under de här tio åren vi släppt musik tillsammans. År 2020 markerar mitt 10-årsjubileum som audiovisuell artist”, berättar hon i ett pressmeddelande. 

Jonna Lee är född i Linköping, uppvuxen i Fågelsta och smått världsberömd för sin electropop och sina hemlighetsfulla webblanseringar under artistnamnen iamamiwhoami och Ionnalee. Senaste albumet "Remember the future" kom 2019. 

Nationaldagssändningen på sweden.se görs i samarbete med SVT och de svenska ambassaderna. Den kommer också att innehålla matlagning, intervju med astronauten Christer Fugelsang, visningar av Vasamuseet och andra museer samt konserter med artisterna Jens Lekman, Oscar Zia, Jay Jay Johanson och Loney Dear. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!