Hiphop

Universal

Med ett gäng ep:s i bagaget har det blivit dags för Redlines unge gunstling Dani M att släppa debuten. Det är överlag en ganska spretig platta där ämnena varierar mellan hatiska monologer och Markooliospex, och det förra lyckas inte Dani M så jättebra med.

Jag fattar väl att hiphop ska vara provocerande, att det handlar om att sparka uppåt, men det gäller att göra det på rätt sätt. Det innebär att det ska vara smart, eller i brist på det åtminstone catchy. De mest kontroversiella låtarna på skivan – ”Polishatet” och ”Allt är en fasad” (som i princip är en mer subtil variant av kritiserade ”Agenda”) – uppfyller tyvärr inte någotdera.

Nej, då gör Dani M bättre ifrån sig i de glättigare låtarna. ”Bara när jag är full” har potential att bli en härlig danshit hos samma crowd som älskar hans låtar ”Naiv” och ”Allting jag har” – även den ett av skivans starkaste spår. Småmelankoliska och Karibiendoftande ”Vissa dagar” är i sin tur ett bra solstolssoundtrack. Jag hoppas att Dani M fortsätter att utveckla sitt sound i just den feelgoodriktningen framöver, för hos konspirationsteorier och hat har han hittills inte mycket att hämta.

(Skivan släpps 25 december.)