Här lyfts den nya lyxbilen in i Värmekyrkan

Ett flak kommer lastat med en alldeles ny Ferrari från Italien. "Det var ett udda lyft", säger kranföraren Alexander Wisting om uppdraget vid Värmekyrkan.

Ett flak kommer lastat med en Ferrari... En annorlunda och nyfiken syn mötte många Norrköpingsbor på sin väg genom Industrilandskapet, när den nya lyxbilen tog en speciell väg in i Värmekyrkan.

Ett flak kommer lastat med en Ferrari... En annorlunda och nyfiken syn mötte många Norrköpingsbor på sin väg genom Industrilandskapet, när den nya lyxbilen tog en speciell väg in i Värmekyrkan.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2023-08-31 20:50

En annorlunda syn mötte många Norrköpingsbor på deras väg genom Industrilandskapet den här eftermiddagen. Klockan hade passerat 15.00, när en kranbil lyfte en alldeles ny Ferrari Roma Spider (värde drygt tre miljoner kronor) in genom portarna längs ena långsidan i Värmekyrkan.

En och annan höll nog andan, när flaket med den italienska lyxbilen började sin färd mot nya och spännande höjder med den pulserande Strömmen alldeles nedan.

"Du la väl i handbromsen", säger Kristina Hartvig med ett leende till Martin Nelson, som precis kört upp bilen på flaket.

"Det behövs inte", svarar han och ler.

Det tog inte många minuter förrän bilen stod på ny och säker mark inför fredagens lansering och specialvisning av den nya modellen för 500 personer, som är anmälda till de kommande dagarnas stora motorfest i Ferrarins spår i Östergötland och Norrköping. Drygt 300 Ferrari kommer svepa genom länet och också ta över gator och torg i Norrköping.

Martin Nelson och Kristina Hartvig arbetar på Autoropa, som arrangerar hela evenemanget och kommer sätta sin prägel på staden.

Industrilandskapet förvandlas till en italiensk piazza.

Tyska Torget blir hållplats Ferrari.

Mantorp Park är arenan för lördagens stora dag.

– Vi har aldrig tidigare samlat så många Ferrari på en och samma plats i Norden. Vi tvingades ju ställa in våra träffar på grund av covid under några år, men när vi gör comeback igen så gör vi det rejält med tre arrangemang i ett. Det blir ett riktigt Ferraribonanza, säger Martin.

De första bilarna rullade in i Norrköping redan under torsdagen.

En lyftes in.

Vi var på plats vid Värmekyrkan.

– Ett italienskt team är ute på turné med bilen runt om i Europa. Den här miljön är helt fantastiskt för det här, säger Kristina Hartvig om Värmekyrkan.

De tre dagarna i den klassiska bilens spår inleds på fredagen med ett mingel i och runt Värmekyrkan för deltagarna i det nordiska mötet följt av lördagens "Autoropa racing days" och så 50-årsfirandet av den svenska Ferrariklubben, som hade sin allra första träff på Västanå Slott utanför Gränna i augusti 1973.

Då var det en handfull medlemmar och bilar "Ferraristi Svezia".

Nu har klubben 450 medlemmar, som får en exklusiv uppvisning av den Ferraris senaste bil.

Hela Norrköping bjuds dock in till Tyska Torget, där många olika modeller av Ferrari kommer stå uppställda under fredags- och lördagskvällen.

– Hela torget och Rådhuset kommer ljussättas de här kvällarna och rama in hela evenemanget. Det blir speciellt. Vi har arbetar med lokala leverantörer hela vägen. Norrköping har verkligen öppnat hela famnen för oss, säger Martin.

Det blir en fullspäckad lördag på Mantorp Park, där arrangemanget börjar redan i Norrköping på förmiddagen med 100-tals Ferrari på vägarna ut mot E4.

– När surret kom igång om den här dagen så började folk med Ferrari från hela Norden höra av sig till oss. Det kommer bli en uppvisning med helt unika samlarbilar från 1950-talet till de senaste modellerna i prisklasser upp till 30-50 miljoner kronor. Intresset är stort, säger Martin.

Rekordstort?

– Det är det. Vi kommer ha runt 300 ekipage i en kortege runt banan under eftermiddagen. Det är ett nordiskt rekord.

Det blir dock ingen kortege i Norrköping.

– Nej. Vi kommer visserligen åka mellan punkt A och punkt B, men det är ingen ordnad kortege. Det kommer blir mycket rött in och ut ur Norrköping de kommande dagarna, säger Martin Nelson och skrattar.

Ferrari Roma Spider visas upp i en klassisk miljö.
Ferrari Roma Spider visas upp i en klassisk miljö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!